fbpx
Uutiset

Pälkäneeltä päin näytetään suuntaa

Pälkäneen ja Luopioisten kunnanvaltuustot tekivät keskiviikkona historiallisen ja suuntaa näyttävän päätöksen. Kunnat yhdistyvät ensi vuoden alussa. Uuden kunnan nimeksi tulee Pälkäne.

Jo keskiajalla asutettu Pälkäne on perustettu vuonna 1866 ja luonnonkaunis Luopioinen kaksi vuotta myöhemmin.

Jokaisella kuntaliitoksella on yleistä merkitystä, kun kuntakenttä on murroksessa. Muut kunnat seuraavat Pälkäneen rinnalla ja suurin osa perässä – Hämeenlinnan seudun tavoin.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) valaa Kuntalehden haastattelussa uskoa suureen kuntaremonttiin, jonka on pelätty hyytyvän lähinnä keskustan vastahankaan. Keskustalaiset valtuutetut ovat avainasemissa valtaosassa Suomen kunnista, mutta ei jarrumiehen roolia pidä heillekään loputtomiin työntää.

Kuntauudistusta ohjaavasta puitelaista on Heinäluoman mukaan tulossa “tiukka”. Hänen mukaansa kunnat aiotaan velvoittaa tositoimiin ja kuntakartan lisäksi on tarkoitus uudistaa myös valtionosuusjärjestelmä.

Heinäluoman muistutus velvoitteista on paikallaan. Siihen ei kuitenkaan pidä takertua. Kunnissa on syytä pitää aloite omissa käsissä. Valtionosuudet on jaettava joka tapauksessa tulevaisuudessa siten, ettei niillä ylläpidettäisi rikkonaista kuntakarttaa.

Eero Heinäluoman päättäväisyys on paikallaan, mutta odotuksia ei pidä rakentaa sen varaan.

SDP:n ja keskustan hallitustaival on katkolla vuoden päästä eduskuntavaaleissa. Kuntauudistuksen käsittelyltä ei voi vaaleissa välttyä. Painokas sanansa on sanottavana myös kokoomuksella ja muilla puolueilla. Kuntauudistuksen taakse tarvitaan laaja poliittinen yhteisymmärrys.

Poliittiset rintamalinjat eivät nousseet jyrkkinä Pälkäneellä ja Luopioisissa.

Kuntaliitoksella oli lopulta takanaan molempien valtuustojen kiistaton enemmistö, mikä on tärkeää, jotta myös kuntalaiset voivat tuntea uuden kunnan omakseen.

Kuntaliitospäätökset ovat mittasuhteiltaan kovin erilaisia. Kuntaliiton määrittelemä kuntien asukaslukutavoite on 20 000 asukasta. Yhdistynyt Pälkäne ei pääse lähellekään sitä.

Pälkäneellä päin katsotaan luottavaisesti tulevaisuuteen, koska toistaiseksi uskotaan, että kahden pienen kunnan yhdistyminen 7 000 asukaan hieman isommaksi, mutta vielä ihmisen kokoiseksi, antaa riittävän pohjan palveluiden turvaamiseksi.

“Ihmisen kokoisiksi” kutsuminen antaa päätökselle inhimillisen sävyn, mutta ilmaisulla ei ole paljonkaan tekemistä todellisuuden kanssa. Isoissakaan kunnissa palvelut eivät ole väistämättä etäisiä.

Jos palvelut ja verorasitus pystytään pitämään siedettävässä tasapainossa, on kuta kuinkin yhdentekevää miten kaukana kunnan rajat ovat toisistaan tai onko kunnassa 5, 10 vai 20 tuhatta asukasta.

Perinteiden ja historian perään on myös turha haikailla. Eiväthän ne minnekään katoa. Paikallinen itsetunto ja identiteettikin ovat kiinni aivan muista asioista kuin kuntarajoista.

Menot