fbpx
Uutiset

Palkansaajakeskusjärjestöt jättivät 28-sivuisen lausunnon hallituksen pakkolakeja vastaan

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat jättäneet yhteisen lausunnon hallituksen ns. pakkolakeja eli hallituksen kustannuskilpailukykyä vahvistavia toimia vastaan.

Yhteensä 28-sivuinen lausunto jätettiin keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriölle.

Palkansaajakeskusjärjestöjen mukaan hallituksen kaavailemat säännösesitykset ovat muun muassa ristiriidassa perustuslain kanssa ja rajoittavat huomattavasti työ- ja virkaehtosopimusosapuolten sopimusvapautta. Lisäksi säännösesitysten vaikutukset voisivat olla arvaamattomia ja kohdistua epätasaisesti eri toimialoilla oleviin työntekijöihin.

– Hallituksen pakkolakiesitys on vakavassa ristiriidassa perustuslain, EU-oikeuden ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten kanssa. Ammattiliittojen oikeus työehtoneuvotteluihin ilman ylärajaa on ihmisoikeus, SAK:n lakimies Jari Hellsten toteaa palkansaajakeskusjärjestö SAK:n lähettämässä tiedotteessa.

Palkansaajien keskusjärjestöjen mukaan pakkolait heikentävät myös työelämän tasa-arvoa ja julkista taloutta.

Järjestöjen mukaan hallitus ei ole esityksessään arvioinut lainkaan sukupuolivaikutusta tai miten epätyypillisessä työsuhteessa olevan asema muuttuisi.

Palkansaajien keskusjärjestöt arvioivat, että julkinen talous voisi alkuvaiheessa heikentyä jopa 930 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lue täältä Palkansaajakeskusjärjestöjen lausunto

Menot