Uutiset

Palkkaailman kattoa

Hyvä palkka on suhteellinen käsite. Kaupunginjohtajat saavat palkkaa keskimäärin kuusi ja puoli tuhatta euroa kuukaudessa. Sitäkin summaa on kuluneen vuoden aikana hilattu pari kertaa ylöspäin.

Ammatikseen jääkiekkoileva Miikka Kiprusoff nostaa Kanadassa palkkaa ensi kaudella yli sataviisikymmentä tuhatta euroa kuukaudessa. Sekään ei ole Pohjois-Amerikan mittakaavassa vielä paljon. Niinpä sikäläiset rikkauden makuun päässeet pelaajat vastustavat heille esitettyä palkkakattoa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa palkkakatto voisi toimia. Kaduilla liikkuvan kateuden määrä pienenisi oleellisesti, kun kenenkään ei tarvitsisi miettiä, kuinka paljon naapuri tienaa. Korkeintaan alansa palkkakaton verran.

Kansalaisten moraali ja oikeustaju saisivat ratkaista eri ammattien palkat. Ihmiset voisivat yksinkertaisesti äänestää, paljonko esimerkiksi poliisin palkkakatto olisi. Samalla menetelmällä saataisiin aikaan myös minimipalkka joka alalle. Kansa joutuisi tosissaan miettimään eri ammattien keskinäisiä arvosuhteita. Tekeekö jäteauton kuljettaja arvokkaampaa työtä kuin elokuvakriitikko? Vai onko kaikki työ yhtä arvokasta?

Tuskalliset tupo-neuvottelut jäisivät käymättä, kun kansa saisi julistaa mielipiteensä eri ammattien palkkahaitareista. Tämä jos mikä toisi tasa-arvoa, kun suuret ja vahvat ammattiliitot eivät enää jyräisi pienimpiä. Siinä olisivat paperiliiton miehet ihmeissään.

Äänestäjä voisi ehdottaa maksimipalkkaa erikseen jokaiselle ammatille, ja ehdotuksista laskettaisiin keskiarvot joka ammatin palkkakatoksi. Minimipalkka laskettaisiin samalla tavalla. Oman ammattinsa palkkakattoon ei äänestäjä pystyisi vaikuttamaan, paitsi tekemällä työnsä mahdollisimman hyvin. Sen luulisi tuovan yritystä ja ryhtiliikettä monille työpaikoille.

Omaa ammattitaitoa ja sen tärkeyttä korostettaisiin aivan uudella tavalla. Ennen tuntemattomien ammattien edustajat kuten osteopaatit ja hydrologit tekisivät taatusti itsensä aiempaa näkyvämmäksi. Silloin myös nuorten tietämys eri alojen ammateista kasvaisi ja tulevan uran valinta helpottuisi.

Tuloerot pienenisivät palkkakaton ja minimipalkan käyttöönoton jälkeen. Suuryritysten johtajien ansiot todennäköisesti putoaisivat, kun taas monen tavallisen mattimeikäläisen palkka kohenisi. Karkaisivatko julkisen sektorin työntekijät yksityiselle puolelle? Tuskin, koska palkka olisi molemmilla puolilla lähes sama.

Palkkakattoja voitaisiin tarkistaa uudella äänestyksellä vaikkapa joka neljäs vuosi. Kattoäänestys olisi helppo sijoittaa kunnallis- tai eduskuntavaalien yhteyteen, jolloin näidenkin vaisujen vaalien äänestysprosentti saataisiin nousemaan. Jos poliitikot olisivat hoitaneet hommansa hyvin, saattaisi heidänkin palkkansa nousta.

Jani Oksanen

Jos poliitikot olisivat hoitaneet hommansa hyvin, saattaisi heidänkin palkkansa nousta.

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja.

toimitus@hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.5.2020