Uutiset

Pallo näytti taas valtansa

Heillä on heidän valtansa, minulla on omani: jalkapallon valta, joka on kaikista suurin.

Tarinan mukaan noin lausui vuonna 1998 Joao Havelange, kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan silloinen puheenjohtaja, vertaillessaan maailman mahtavimpien valtiomiesten valtaa omaansa.

Nyt päättymässä olevien MM-kisojen alla amerikkalainen viikkolehti Time luetteli joitakin ”jalkapallovallan” näyttöjä. Kisat saivat aikaan aselevon Norsunluurannikon sisällissodassa, ne ovat painaneet hävinneiden maiden pörssikursseja alaspäin, ja vuonna 2006 ne kuulemma saivat aikaan piikin isäntämaa Saksan syntyvyystilastoissa.

Tämänkertaiselle isäntämaalle Etelä-Afrikalle kisojen saaminen oli näyttävä osoitus maan pääsystä kansainvälisen yhteisön täysvaltaiseksi, hyväksytyksi jäseneksi apartheid-kauden jälkeen. Sekin oli näyttö jalkapallon vallasta.

Etelä-Afrikka selvisi jättimäisestä urakastaan hyvin, jopa niin hyvin, että Fifan nykyinen puheenjohtaja Sepp Blatter asettui julkisesti tukemaan maan suunnitelmaa hakea vuoden 2020 kesäolympialaisia.

Vaikka jalkapallon MM-kisat on maailman suurin urheilutapahtuma, se ei ole sairastunut aivan samanlaiseen pöhötautiin kuin kesäolympialaiset. Kaksi vuotta sitten järjestetyt Pekingin olympialaiset osoittivat taas kerran, että kansallisylpeyden nimissä valtiot ovat valmiita törsäämään tähtititeellisiä summia kisapaikkojen rakenteluun ja pöyhkeisiin avajaisiin. Yhden arvion mukaan Kiina käytti järjestelyihin noin 30 miljardia euroa.

Monella tavalla olympialaisten järjestäminen on alkanut yhä enemmän muistuttaa kylmän sodan aikaista suurvaltojen kilpavarustelua ja yhä vähemmän kisojen alkuperäisiä tarkoitusperiä. Kuvaavaa on sekin, että nimenomaan olympialaiset joutuivat kylmän sodan kansainvälisen valtapelin pelinappulaksi, kun itä ja länsi vuoron perään boikotoivat kisoja.

Halpaa ei ole jalkapallokaan, ja siihenkin liittyvä kansallinen uho on silloin tällöin tuottanut rumaa jälkeä. Fifaa ja puheenjohtaja Blatteria on syytetty korruptiosta, mutta paljolti hänen ansiostaan pelistä on tullut suositumpi kuin koskaan. Blatterin edeltäjä Havelange oivalsi viedä MM-kisat Yhdysvaltoihin, vaikka jalkapallolla on siellä täysin marginaalinen asema, ja niistä kisoista tuli jättimenestys. Blatter on jatkanut jalkapallokulttuurin viemistä Aasiaan ja Afrikkaan, jonka maaperällä MM-kisat nyt järjestettiin ensimmäisen kerran.

Etelä-Afrikan kisoissa on muitakin voittajia kuin loppuottelun voittajajoukkue. Järjestäjämaa on yksi, Sepp Blatter mitä ilmeisimmin toinen. Hänen aikanaan Fifa on kulkenut taloudellisesti voitosta voittoon, ja nyt päättyvät kisat todennäköisesti vaientavat loputkin Blatterin puheenjohtajuutta vastustaneet äänet.

Kolmas voittaja on jalkapallo, joka näissäkin kisoissa on osoittanut valtansa, ja nimenomaan sen hyvät puolet.

Päivän lehti

6.4.2020