Uutiset

Pallo on nyt futisfaneilla

Se alkaa näin kesän korvalla kummasti poltella. Nurmen tuoksun haistaa jo aamulla ilmassa, jännityksen tuntee pistelynä poskipäissä ja vatsan pohjassa. Tekstiteeveestä tulee syynättyä iltaisin harjoituspelien tuloksia. Kohta se sieltä tulee. Jaa mikä? No futiskausi tietysti.

Mutta mitä tekee Hämeenlinna? Uinuu vielä. Jääkiekon SM-pronssin päälle on mukava vähän torkahtaa. Mitä sitä ny viä mistään futiksesta vouhottaa.

Mutta eipä ole näkynyt teiden varsilla tai lehtien sivuilla mainoksia ennen näkemättömästä kauden avauksestakaan. Ainoastaan uutiset Pullerin hallin osakekiistasta ovat kantautuneet valitettavasti jokaisen hämeenlinnalaisen korviin. FC Hämeenlinnan kannattaisi viimeistään nyt muistuttaa olemassaolostaan myös positiivisessa valossa.

Jalkapallo on Suomessa harrastajatasolla ylivoimaisesti suosituin laji. Viikoittain sen parissa hankkii hien pintaan yli 380 000 harrastajaa ja seurapelaajaa, mikä on Suomen mittakaavassa hurja määrä. Tuosta joukosta reilut 260 000 on lapsia ja vajaat 110 000 lisenssipelaajia. Jääkiekkoa harrastaa lisenssillä vain 60 000 pelaajaa.

Kun ulkopaikkakuntalaisena ajoin ensimmäisen kerran Hämeenlinnan halki, olin näkevinäni kaikenlaisia merkkejä jalkapallokaupungista. Erityisesti mieltäni lämmitti katsella harjoituksista kotiin pyöräileviä junioreja, pallo selkärepussa heiluen. Mielestäni Hämeenlinna muistutti kaukaisesti vanhaa työläiskaupunkia, Manchesteria. FC Hämeenlinnan punatiilinen klubitalo Kaurialan tyylikkään kentän reunalla oli kuin piste i:n päälle.

Myöhemmin totuus on valjennut hieman erilaisena. Hämeenlinnalaiset kuuluvat ennen kaikkea vankkaan HPK:n kannattajakaartiin. Kiekkokuume nousi niin korkeisiin lukemiin, että futisfaneja hirvittää. Liikeneekö sieltä edes pientä hehkua jalkapallolle?

Ihan kaikkea ei voi sälyttää yleisönkään harteille. Fanilla pitää olla jotain kannatettavaa. Joukkueen pitää tuntua sydänjuuria myöten omalta asialta.

Fanin näkökulmasta kiinnostava joukkueen pohja muodostuu oman kylän pojista, jota maustetaan muutamilla kotimaisilla ja ulkomaalaisilla vahvistuksilla. Kun yleisö tuntee joukkueen omakseen, se tulee mielellään viettämään yhden kesäillan viikossa jalkapallo-ottelussa.

Hämeenlinnassa asiat olivat tänä keväänä pitkään levällään. FC Hämeenlinnan edustusjoukkuetta alettiin kasata niin myöhään, että suurin osa edellisen kauden pelaajista oli jo ehtinyt karata muualle.

Nyt joukkue on viimein saatu kokoon, joskin rinki on niin kapea, ettei suuriin loukkaantumisiin ole varaa. Mutta ihmeitä on tehty ennenkin ja pienemmilläkin kokoonpanoilla. Kansainvälisen veren puutteesta FC:n joukkuetta ei voi syyttää. Vahvistuksia on niin Puolasta kuin Argentiinastakin. Melkein kaikki Suomen maakunnatkin ovat edustettuina.

Hämeenlinnan omia poikia joukkueesta löytyy kolme kappaletta, joista kaksi on nostettu harjoittelurinkiin suoraan A-junioreista. Pallo siirtyy nyt FC Hämeenlinnan faneille. Millaisen vastaanoton nuoret gladiaattorit saavat? Mitä jos päätettäisiin tehdä heistä tähtiä.

Päivän lehti

29.1.2020