Uutiset

Palo hiljensi kotikadun

Oitissa palaneen Leca-harkkotehtaan raunioita raivataan uuden tehtaan tieltä, mutta rautatien toisella puolella asuvan Risto Aution piina jatkuu yhä.

Mies on ollut perheineen evakossa kesämökillään Snappertunassa tehtaan palosta saakka. Autiot muuttivat pois terveystarkastaja Pirkko Sukulan kehotuksesta, vaikka fyysisiä oireita ei ollutkaan.

Palosta muistuttavat mustan mujun peitossa olevat puutarhakalusteet ja lasten lelut. Myös autot ja polkupyörät saivat osansa sammutusveden mukana lentäneestä tuhkasta, joka ei tahdo irrota edes pesemällä.

Palossa syntynyt sammutusvesi valui juuri Aution puolelle tehdasta ja on todennäköisesti valunut pihakaivoon. Koko kasvusto, kuten omenat ja kirsikat ovat käyttökiellossa. Pihalla ei voi olla katkun ja melun takia.

-Olen puuhannut tänään pihassa. Nyt limakalvot tuntuvat tosi kummallisilta ja suussa maistuu oudolta, kuvailee Autio.

Viime kesänä haittasi kaasupilvi

Aution perhettä kohtasi samanlainen tragedia myös viime kesänä, kun harkkotehtaan naapurissa sijaitsevasta Henkel Makroflexin tehtaasta pääsi ilmaan kaasupäästöjä. Marjat, hedelmät ja kasvikset pantiin käyttökieltoon myös silloin.

-En tiedä kumpi on pahempi: viimevuotinen näkymätön kaasupilvi vai selvästi silmillä havaittava tulipalo, pohtii Autio.

Autio sanoo ymmärtävänsä, ettei tulipalo ollut kenenkään vika, mutta perheen kesä on pilalla siitä huolimatta. Mies on puhunut palosta sekä Saint-Gobain Weberin tehtaan Suomen toimitusjohtajan että Oitin tehtaan johdon kanssa hyvässä hengessä. Traumoja on silti jo ehtinyt syntyä.

-Paloyönä katsoimme koko perhe ikkunasta paloa hämmentyneenä. Sen jälkeen toinen alle 4-vuotiaista kaksospojistani on nähnyt painajaisia joka yö. Vaimonikaan ei pysty nukkumaan kunnolla, huokaa Autio.

Taloa ei saa myytyä

Perhe suunnitteli talonsa myymistä jo ennen tehdasvälikohtauksia, mutta asumista päätettiin kuitenkin jatkaa.

-Nyt tätä ei osta enää kukaan.

Aution vaimon työt alakoulun opettajana alkavat muutaman viikon kuluttua. Sitä ennen pitäisi päättää, uskaltaako kotiin palata, vai muuttaa jonnekin väliaikaiseen asuntoon.

Talon ikkunoita ei voi pitää edes helteellä auki tehdaskatkun takia.

Leca-harkkotehtaan välittömässä läheisyydessä asuvien määrä on Hausjärven teknisen johtajan Paavo Vuoren pikaisen arvion mukaan noin sata henkilöä. Nämä henkilöt ovat sellaisia, joilla on joko näkö- tai kuuloyhteys tehtaalle.

-Ei tällainen siviiliasutuksen ja tehtaan läheisyys ole enää tätä päivää, puuskahtaa Autio.

Tiedotus huhupuheiden varassa

Muutaman sadan metrin päässä tehtaasta asuva Anne Tikkanen ei ole kokenut Autioiden kaltaisia vastoinkäymisiä, vaikka harkkotehdas sijaitseekin naisen mielestä täysin väärällä paikalla. Eniten häntä häiritsee tehtaasta kantautuva purkumelu ja rekkaliikenne.

Alueen asukkaille järjestettyä tiedotustilaisuutta lukuun ottamatta Tikkanen ei ole saanut prosessin etenemisestä mitään tietoa.

-Tiedon saaminen on lehtikirjoittelun varassa, eikä meille tule edes lehteä. Lähinnä toimin huhupuheiden mukaan.

Tulipalon aikaan Tikkasen pihaan lenteli noin 15 senttiä halkaisijaltaan olevia nokihöttösiä, jotka hän keräsi käsin pois. Sen jälkeen pihaan ei ole tullut edes höyryjä.

-En minä uutta tehdasta tähän silti haluaisi, sanoo Tikkanen. (HäSa)