Uutiset

Paloinsinööri torjuu vaaroja etukäteen

Paloinsinööri Jarkko Oinosen työnä on auttaa rakennuttajia ja suunnittelijoita ehkäisemään ennalta tulipaloja ja vaaratilanteita. Hän tekee työtään silloin, kun uudisrakennuksia tai remontteja vasta mietitään.

-Pyrin siihen, että suunnitelmissa otetaan huomioon rakennusten käyttäjien palo- ja henkilöturvallisuus, ja myös pelastajien turvallisuus.

Hän muistuttaa, että nämä asiat ovat tärkeitä silloinkin, kun vanhan rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu.

-Vaarallista on ajatella, että kun tähän asti on mennyt hyvin, edelleenkin menee. Rakennuslupakin on hankittava, jotta rakentaja välttyy kalliilta virheiltä. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen esimerkiksi saattaa olla kaavamääräysten vastaista.

Jarkko Oinonen käyttää ilmaisua riskin omistaja puhuessaan rakennuksen omistajasta tai käyttäjästä.

-Pitäisi miettiä, mikä on riski ja miten sitä voidaan vähentää. Kuka meistä ei haluaisi lähteä töistä terveenä kotiin ja myös päästä sinne terveenä. Työmatkoilla sattuu paljon onnettomuuksia.

Kodin turvallisuus syntyy monista asioista

Vaikka Oinonen työskentelee lähinnä erityskohteiden kuten teollisuuden, kaupan ja hoitolaitosten turvallisuuden parissa, hän haluaa puhua myös tavallisen asumisen turvallisuudesta.

-Kodin turvallisuus tulee muustakin kuin toimivasta palovaroittimesta. Esimerkiksi pihojen ja katujen riittävä hiekoittaminen on tärkeätä.

Palovaroittimia hän sijoittaisi koteihin enemmän kuin laki minimissään vaatii. Lain mukaan varoitin on oltava asunnon kutakin alkavaa kuuttakymmentä neliötä kohti ja niitä on oltava joka kerroksessa. Oinonen laittaisi varoittimen jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreiteille. Varoittimia saa muutamalla eurolla.

-Vanhemmat eivät ehkä huomaa mitään, jos lastenhuoneen ovi on kiinni ja siellä syttyy tulipalo. Esimerkiksi kuuma lamppu voi aiheuttaa palon. Poistumisaikaa on vain 2-3 minuuttia, kun palo on syttynyt.

Vaaroja varten pitäisi harjoitella

Hän myös neuvoo miettimään seurauksia, jos jotakin sattuu. Vakuutus ei korvaa kodin turmeltumisen tuhoamia muistoesineitä ja muita rakkaita tavaroita. Joskus pelkkä sammutuspeite ja taito käyttää sitä estäisivät palon.

-Työpaikoilla pitäisi olla pelastussuunnitelmat ja pelastautumista pitäisi harjoitella säännöllisesti. Myös kotona voi harjoitella pelastautumista koko perheen kanssa. Siten lapsetkin tietävät, miten toimia jos jotakin sattuu. Vaarallisinta on mennä piiloon tai pyrkiä poistumaan savun sekaan.

Vanhuksille Oinonen antaa neuvon hankkia sellaisia palovaroittimia, joihin voi vaihtaa pariston kiipeämättä mihinkään. Varoitin voi myös olla ns. älykäs. Sellainen katkaisee virran ennalta määritellyistä sähkölaitteista samalla kun hälyttää. Myös turvaliesi on viisas hankinta. Siihen ei jää vahingossa virta päälle.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksessa Hämeenlinnassa työskentelevä Oinonen, 49, on sekä konetekniikan että paloalan insinööri. Palomiehenä hän aloitti vuonna 1983. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Turvatekniikan keskuksessa palontorjuntalaitteistojen parissa ja Helsingin pelastuslaitoksella ja Tampereen aluepelastuslaitoksella palotarkastajana ennen kuin aloitti viime joulukuussa nykyisessä virassaan Hämeenlinnassa.

Oinonen on kiinnostunut rakennuksista muutoinkin kuin ammattinsa vuoksi. Hän harrastaa rakennushistoriaa. (HäSa)