Uutiset

Paloista koottu vaatii remonttia

Lääkekorvauksia koskeva järjestelmä on jo perusremontissa. Asia on kirjattu pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitusohjelmaan ja uudistusta pohtii sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajan Outi Antilan työryhmä.

Nykyisellä lääkekorvausjärjestelmällä on vähän ymmärtäjiä. Antila pitää sitä monimutkaisena jo siksi, että järjestelmää on rakennettu pala palalta vuosikymmenten aikana.

Remonttiryhmän vetäjällä on kunnianhimoinen tavoite, jonka hän sanoo myös ääneen: järjestelmää voi yksinkertaistaa.

Muun muassa potilasjärjestöt ovat arvostelleet kipakasti lääkkeiden korvaamista. Nykyiset pelisäännöt eivät kohtele eri sairautta potevia tasa-arvoisesti ja kaiken lisäksi eriarvoisuutta on vaikka potilailla olisi sama sairaus.

Sairauden hoitoon kuuluva pääsiallinen lääke voi kuulua korvattavien piiriin, mutta jos potilas joutuu käyttämään toista valmistetta, hän saattaa jäädä kokonaan ilman korvausta.

Epäkohdat ovat suuria ja jo kauan erittäin hyvin tunnettuja. On paikka kysyä, miksi vasta Kataisen hallitus ryhtyi järjestelmää rukkaamaan.

Päämääränä on nykyistä parempi tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Tavoite on niin ikään säästää yhteiskunnan rahaa ja vaikuttaa jossain määrin lääkkeiden oikeaan ja samalla entistä turvallisempaan käyttöön.

Hallituksen ohjelmassa on työryhmälle ymmärrettävä käsikirjoitus: pitkäaikaissairaiden ja paljon lääkkeitä käyttävien asema ei saa heikentyä, vaikka uudistuksilla haetaan ratkaisua kasvaviin lääkemenoihin.

Nopeita säästöjä koskevilla esityksillä on sangen kiire, sillä Antilan työryhmän tulisi löytää malli 10 prosentin eli yli 110 miljoonan euron menoleikkaukselle vuodelle 2013.

Lääkkeiden yhteydessä lentävät heitot kuten ”Suomessa syödään liikaa lääkkeitä”, ”lääkkeet ovat kalliita” ja ”lääkkeiden pitäisi olla ilmaisia”.

Yleistäminen ei tässäkään tapauksessa kerro ollenkaan koko totuutta.

Samaan aikaan, kun osa ihmisistä syö lääkkeitä liikaa – ehkä vielä väärää lääkettä – osa potilaista jättää tuiki tarpeelliset tabletit syömättä.

Esimerkistä käy antibioottikuuri, jota ei syödä ohjeiden mukaan loppuun. Tapa on vaarallinen, sillä hoidettava tauti voi jäädä piileväksi ja samalla saavat tilaa lääkkeelle vastuskykyiset bakteerit.

Jos maksettuja lääkkeitä ei oteta ohjeen mukaan vaan heitetään roskiin, ovatko lääkkeet yksioikoisesti kalliita?

Lääkepolitiikassa on keskeistä viedä eteenpäin varsinkin kahta asiaa: potilaan vastuuta ja sairauksien ennalta ehkäisyä. Mikäli näin tehdään, on puheet kaikille ilmaisista lääkkeistä syytä unohtaa.

Antilan työryhmän taitoja ja henkisiä voimavaroja ei ole aihetta epäillä. Kataisen hallituksella on lupa odottaa kestäviä esityksiä lääkekorvausjärjestelmän uudistamiseksi.