Uutiset

Palomiehet pelastavat uudella aluksella

Sotkan rannassa käy kuhina, kun paloautot ajavat rantaan. Saman tien veneitään kunnostavat miehet ovat katsomassa, kuinka palomiehet lähtevät harjoittelemaan uuden pelastusveneen käyttöä.

Kyseessä on katamaraanirunkoinen öljyntorjuntavene KH408, jolla hoidetaan ensisijaisesti öljyntorjuntatehtäviä, mutta tarvittaessa myös muita vesipelastustehtäviä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen edellinen öljyntorjuntavene oli yli 30 vuotta vanha.

– Nyt meillä on ajanmukainen vene. Tämä on ollut pitkään toivelistalla ja kun saimme ympäristöministeriön alaisesta öljyntorjuntarahastosta avustusta, saimme veneen hankittua, kertoo pelastuspäällikkö Petri Talikka.

Veneen hinta oli pyöreästi 100 000 euroa, josta 80 prosenttia maksoi öljyntorjuntarahasto. Vanha vene myydään kevään aikana.

Koulutus käynnissä

Pelastuslaitos sai veneen viime lokakuussa, mutta vasta tänä keväänä vene on tuotu asemapaikkaan Sotkan rantaan.

Kaikki Hämeenlinnan paloasemalla työskentelevät palomiehet koulutetaan veneen käyttöön. Sen lisäksi osa miehistöstä saa erityiskoulutuksen.

Veneeseen mahtuu kahdeksan hengen miehistö, mutta käytännössä töitä tehdään pienemmällä porukalla. Uudessa veneessä on keularamppi, jonka laskemalla voi veneeseen ajaa vaikka mönkijän, jos tarve vaatii.

Uuden veneen lisäksi öljyntorjuntaan soveltuvat veneet ovat myös Hattulassa ja Turengissa. Näiden veneiden lisäksi pelastuslaitoksella on muuta venekalustoa paloasemilla trailereiden päällä.

Viime vuosina Kanta-Hämeessä on ollut toistakymmentä hälytystehtävää, joihin on tarvittu venekalustoa. Pääasiassa tehtävät ovat olleet öljyntorjuntaa tai veden varaan joutuneiden pelastamista.

Esteri vaihtui Nihtiin

Myös Hämeenlinnan Järvipelastajilla on uusi pelastusvene Nihti, joka ei vielä ole vesillä. Järvipelastajat saivat uuden veneensä Suomenlahdelta, jossa se on palvellut aikaisemmin.

– Todennäköisesti Nihdin venepaikka on Mierolassa, kertoo puheenjohtaja Kalle Mikkola.

Järvipelastajat myyvät vanhan Esteri-veneen. Siinä pystyi yöpymään, mutta uudessa veneessä yöpyminen ei ole mahdollista.

Järvipelastajat tekevät yhteistyötä poliisin ja pelastusviranomaisten kanssa. Hämeenlinnan järvipelastajilla on kesässä noin parikymmentä pelastustehtävää. (HäSa)

Menot