Uutiset

Palosta pesuun ja ponnistukseen

Palotilanteessa letkut kokevat kovia raahautuessaan pitkin maata, kolhiintuessaan teräviin kulmiin ja joutuessaan kosketuksiin palavan jätteen ja joskus myös öljyn tai kemikaalien kanssa.

Kaluston huolto onkin yksi palomiehen tärkeimmistä työtehtävistä. Aina käytön jälkeen pesty, reikien varalta koeponnistettu, sekä huolellisesti letkutornissa kuivattu paloletku voi kestää useita vuosiakin.

Hämeenlinnan palolaitokselle letkuja tuodaan huollettavaksi koko alueen palokunnilta.

-Hattulassa letkut pestään vielä toistaiseksi itse, mutta kun pesukalusto alkaa vaatia uusimista, keskitetään kaikki pesutoiminta tänne meille, tekninen päällikkö Tuomo Virkkala Hämeenlinnan palolaitokselta kertoo.

Pää peittoon pesutilanteessa

Letkuja pestessä paikalla on oltava kolme palomiestä. Ensin letkut huuhdotaan koneellisesti, kaksi kerrallaan. Vettä säästyy sillä se kiertää pesujärjestelmässä, mutta koeponnistuksessa, jossa vesi päästetään tiukasti paikoilleen kytkettyyn letkuun valtavalla paineella, on vedenkulutus noin 200 litraa yhtä letkua kohden.

Pesijöiden on suojauduttava kypärin, sillä letku saattaa katketa ja liitin irrota.

-Koeponnistusvaiheessa letkuja ympäröivän alueen on oltava tyhjä, sillä osuessaan lentävä liitin lyö tosi kovaa, palomies Jouko Kuusinen kertoo.

Letkusta suihkuava vesi paljastaa reikäpaikat.

-Jos letkusta löytyy reikä, se voidaan paikata tai leikata lyhemmäksi, mikäli reikä on lähellä letkun päätä.

Ehjä letku nostetaan kuivatustorniin, jonne niitä mahtuu 12.

-Talvella kuivuminen kestää noin kolme päivää, mutta kesällä se on nopeampaa, koska tornin luukkuja voi pitää auki, Kuusinen kertoo.

Jos letkun laittaisi rullalle märkänä ja veisi varastoon, se hapertuisi ja päällysteenä toimiva kangaspunos homehtuisi.

Ei mitään kertakäyttökamaa

Kun letku on paikattu useaan otteeseen tai sitä on jouduttu lyhentämään enemmän kuin kaksi metriä, ei sitä enää huolita mukaan hälytyskalustoon. Käytetyt letkut eivät kuitenkaan mene haaskuuseen, vaan esimerkiksi palokunnan nuoriso-osastoille harjoituskäyttöön.

-Letkunvetoharjoituksessa ei tarvitse käyttää ollenkaan vettä, joten siihen sopii hyvin meidän jo hyllyttämämme letku, Virkkala kertoo.

Elinkaari ei välttämättä pääty vielä tähänkään.

-Myymme harjoitusletkuja halvalla puutarhoihin ja kasvihuoneisiin. Erikoisin kohde, jolle olemme vieneet paloletkuja, on HPK:n nuorten joukkue, jossa niitä käytettiin voimaharjoituksissa, Virkkala muistelee. (HäSa)