fbpx
Uutiset

Palovaroitin joka asuinhuoneeseen ja poistumisreiteille – Otkesin tutkinta Levin tuhoisasta mökkipalosta valmistui

Levin mökkipalossa viime huhtikuussa menehtyneet lapset nukkuivat mökin yläkerrassa. Kuva: Poliisi
Levin mökkipalossa viime huhtikuussa menehtyneet lapset nukkuivat mökin yläkerrassa. Kuva: Poliisi

Sisäministeriö huolehtii säädöksillä ja ohjeilla sekä eri sidosryhmien kanssa toteutettavalla turvallisuusviestinnällä siitä, että palovaroittimia asennetaan asuntoihin selvästi nykyistä minimivaatimusta enemmän eli pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille.

Näin todetaan Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) perjantaina valmistuneen Levin viimekeväisen kolmen lapsen hengen vaatineen mökkipalon tutkinnan perusteella.

– Koska myös palovaroittimiin heräämiseen liittyy epävarmuustekijöitä, niiden määrän lisäämisen ohella tulisi edistää sarjaan kytkettävien palovaroittimien asentamista. Näin parannetaan todennäköisyyttä, että kaikki asunnossa olijat, erityisesti aikuiset, heräävät tulipalotilanteessa ajoissa, Otkesin tutkinnanjohtaja Kai Valonen toteaa.

Mökkipalo tapahtui viime huhtikuussa. Kaikki kolme yläkerrassa nukkunutta lasta kuolivat savukaasuihin. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja pääsi ulos mökistä. Menehtyneet lapset olivat Levillä vanhempansa kanssa lomamatkalla ja he olivat kotoisin Pyhtäältä Kymenlaaksosta.

Tulipalon seuraukset olivat vakavat, koska palovaroittimet eivät herättäneet mökissä olleita ajoissa. Mökin palovaroittimien määrästä, sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta.

– Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60 neliömetriä kohden ohjaa tilanteeseen, jossa varoittimia on usein liian vähän, Otkesin Valonen jatkaa.

Onnettomuustutkintakeskuksen jo aiemmin julkaistun raportin mukaan palo sai alkunsa virheellisesti asennetusta lattialämmityskaapelista. Tiukalle mutkalle asennetun kaapelin eristeet olivat vahingoittuneet, mikä mahdollisti kaapelin kuumenemisen ja tulipalon syttymisen lautalattian rakenteissa.

Mökissä oli aiemminkin havaittu sähköhäiriöitä, joista osa koski juuri lattialämmitystä.

Sähköturvallisuusvaatimukset ovat palomökin rakentamisajoista tiukentuneet.

Turvallisuuden perusasiat esille

Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat tutkintaraportin mukaan juuri sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa.

Otkes suosittaa nyt, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) laatii tiiviit ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava varmistaa ja osoittaa vuokranottajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

Otkesin mukaan työ- ja elinkeinoministeriön pitää jatkossa ottaa majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Majoitusta tarjoavilla alustoilla tulee olla näkyvillä, miten asunnon tai vapaa-ajan asunnon turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Asiakkaan tulee myös saada tarvittavat turvallisuusohjeet.

Lisäksi turvallisuus- ja kemikaaliviraston ja ympäristöministeriön pitäisi kehittää yhdessä menettelyt, joilla rakennushankkeen valvonnassa varmistetaan, että sähkötyöt ja asianmukaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija.

Sähkövioista aiheutuu Suomessa vuosittain noin 2 500 tulipaloa.

Määrä on pysynyt melko tasaisena. Useimmiten sähköpalo saa alkunsa kiukaasta tai liedestä.

Sähköpaloissa on kuollut tällä vuosituhannella keskimäärin 15 ihmistä vuosittain.

Menot