fbpx
Uutiset

Palta jätti uuden ilmoituksen lennonjohdon työsulusta – haitoista liikenteelle eri tulkintoja

Lentoliikenne ei ole merkittävästi häiriintynyt lennonjohtoon liittyvistä työtaistelutoimista. Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Palvelualojen työnantajat Palta ry on jättänyt valtakunnansovittelijalle uuden ilmoituksen lennonjohdossa toteutettavasta työsulusta. Nyt ilmoitettu työsulku alkaa maanantaina 4. maaliskuuta 2019 kello 9 ja päättyy maanantaina 11. maaliskuuta kello 9.

Työsulun aikana lennonvarmistuspalvelut on tarkoitus hoitaa esimiesvoimin, eikä työsulusta aiheudu Paltan mukaan liikenteelle merkittävää haittaa.

Sen sijaan lennonjohtajien mukaan Paltan asettama työsulku tulee aiheuttamaan viiveitä ja jopa peruutuksia lentoliikenteessä.
– Pidämme tällaista toimintaa edesvastuuttomana, toteaa SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg.

Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY ry hylkäsi viime viikolla valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen uudeksi työehtosopimukseksi. Valtakunnansovittelijan ehdotus olisi tuonut lennonjohtajille 3,2 prosentin yleiskorotuksen helmikuusta lukien ja seuraavan yleiseen linjaan sidotun palkankorotuksen helmikuusta 2020 lukien.

Lennonjohtajat ovat olleet sopimuksettomassa tilassa yli vuoden, kun työehdoista ja erityisesti palkoista ei ole päästy yhteisymmärrykseen.
– Olemme hämillämme sen suhteen, mitä SLJY todellisuudessa haluaa. SLJY:lle ei ole kelvannut mikään työnantajan tai sovittelijan antama yleisen linjan mukainen ratkaisu.

Kaikilla aloilla yleisen linjan mukainen 3,2 prosenttia on sisältänyt myös työehtosopimukseen tehtyjen tekstimuutosten kustannusvaikutukset ja näin tulee olla myös lennonjohtajien ratkaisussa. Toivomme, että työsulun jatkaminen jouduttaa ratkaisua, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto toteaa tiedotteessa.

Lennonjohtajien mukaan sovintoesitykset eivät ole olleet tyydyttäviä.

-Valtakunnansovittelija on tehnyt jo kaksi sovintoesitystä, jotka SLJY on joutunut hylkäämään. Ensimmäinen niistä ei ollut niin sanotun yleisen palkankorotuslinjan mukainen. Toinen puolestaan olisi tuonut yleisen linjan mukaisen palkankorotuksen, mutta ei mitään muuta, eli se ei olisi tuonut minkäänlaista ratkaisua lennonjohtajien ikääntymiseen tai pienimpien lentokenttien palkkaepätasa-arvoon liittyviin ongelmiin, sanoo Myrberg.

Haittoja pyritty välttämään

Paltan maanantaina ilmoittama työsulku toteutetaan Suomen kahdeksalla suurimmalla lentoasemalla viikon mittaisena.

Kiistan kohteena olevan työehtosopimuksen piirissä olevia lennonjohtajia on noin 210.

Myös SLJY ry on toteuttanut työnseisauksia saadakseen omia tavoitteitaan läpi. Lennonjohtajienkin työtaistelutoimet on toteutettu siten, ettei lentoliikenteelle ja matkustajille ole aiheutunut merkittävää haittaa.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry on aiemmin ilmoittanut työsuluista, jotka toteutetaan 23. helmikuuta kello 18 – 25. helmikuuta kello 9.

Valtakunnansovittelija on viime viikolla todennut, ettei uutta sovitteluehdotusta tehdä pian.

– Sovittelua ei ole nyt heti edellytyksiä jatkaa, sillä mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty. Sovittelua ei kuitenkaan katkaista, koska lennonjohtajille tarvitaan ennen pitkää työehtosopimusratkaisu ja työrauha. Sovittelua jatketaan sitten, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tiedotti viime viikolla.

Juttuun täydennetty kello 12.07 SLJY ry:n kommentit.

Menot