Kolumnit Uutiset

Paluu tulevaisuuteen, jota ei tapahtunut

Meemit, eli internet-ilmiöt, ovat raivanneet tiensä uutiskentälle.

Amerikkalainen laatulehti Washington Post on pyhittänyt verkkosivuillaan osion viraaleille uutisille, eli verkossa levinneille ilmiöille. Siellä otsikoihin nousevat koirakuvat ja Twitter-sodat, ja laajoissa artikkeleissa haastatellaan ihmisiä some-tilien takaa. Ympäri verkkoa ja maailmaa levinneiden kuvien ja viestiketjujen jako- ja tykkäysmääristä raportoidaan kuin jännittävistä urheilutuloksista.

Suomessa Helsingin Sanomat uutisoi suomalaisten internet-ilmiöiden taustatarinoista Nyt-liitteen Meemin takana -juttusarjassa.

Uutisaiheet kertovat paljon ajastamme.

Paljon ajastamme kertoo myös fraasi ”Tämä kertoo paljon ajastamme”. Se toistuu mediassa, työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa ja sukulaispäivällisillä.

”Aikamme ilmiöt” puhuttavat tietenkin ajasta riippumatta. Käsittämättömät asiat tuntuvat aina ominaisilta juuri sille hetkelle maailmanhistoriassa.

Meidän aikamme erottaa aiemmista kuitenkin internet. Vertailukohtia ei ole.

Nykyajan ihmettely liittyykin yhä useammin johonkin ilmiöön, joka on lähtöisin sosiaalisesta mediasta.

Internet on muuttuja, jonka vaikutuksia parhaatkaan tulevaisuudentutkijat eivät ole osanneet hahmottaa ainakaan täysin.

Kuka olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että perinteiset sanomalehdet uutisoivat verkossa kiertävistä sinänsä merkityksettömistä vitseistä kuin tärkeistä poliittisista näytelmistä?

Elämme nyt tieteiskirjallisuuden 1980-luvulla maalaamassa tulevaisuudessa, mutta autot eivät lennä. Populaarikulttuurin ennustukset 2010-luvusta ovat osuneet useimmiten ainakin pari pykälää mönkään.

Elokuvassa Paluu tulevaisuuteen II vuodesta 1985 kolme vuosikymmentä eteenpäin matkustanut Marty McFly liisi leijulaudalla, eli hoverboardilla. Viime vuonna, vuosi elokuvan tulevaisuuden jälkeen, katukuvaan ilmestyi pyörillä rullaavia versioita laudasta.

Elokuvan tulevaisuudenkuvat vuodesta 2015 ovat meille jo menneisyyttä, joka ei koskaan tapahtunut.

Tieteistarinoiden ennustukset älylaitteiden yleistymisestä ja virtuaalimaailmasta ovat osoittautuneet todeksi, mutta niiden vaikutuksia ei ole voitu ennakoida. ”Tästä ajasta” puhumalla yritetään käsitellä meidät yllättänyttä nykyhetkeä.

Sähköisen maailman sekoittuminen tosimaailman kanssa on tuottanut kulttuurin, joka elää omaa elämäänsä aikaisemmista säännöistä piittaamatta.

Automme eivät lennä, mutta ainakin voimme päivitellä nykymaailman menoa historiallisen suurelle yleisölle.

Päivän lehti

28.5.2020