Uutiset

Palveluasumisen kilpailutus uudistetaan Hämeenlinnassa

Kaupunki uudistaa tehostetun palveluasumisen kilpailutusta. Tämänkeväisessä kilpailutuksessa otetaan huomioon asiakastyytyväisyys ja se, miten hyvin yritys on onnistunut palvelun tuottamisessa.

Näiden asioiden osuus kilpailutuksessa on 30 prosenttia. Ratkaiseva tekijä on edelleen hinta, sillä sen merkittävyys kriteereissä on 70 prosenttia.

Ulkoilutus mukana

Ikäihmisten palvelujen tilaajapäällikkö Leena Harjula kertoo, että palveluasumisen kriteerejä on muokattu muutenkin jonkin verran.

– Esimerkiksi ulkoilutusta korostetaan nyt aiempaa enemmän, koska tämä asia tuli esiin asiakastyytyväisyyskyselyssä. Lyhytaikaisessa palveluasumisessa korostetaan aiempaa enemmän kuntoutusta.

Paitsi, että laatu vaikuttaa kilpailutukseen, yritys saa siitä myös taloudellista etua. Yritys saa nimittäin bonusta, mikäli laatukriteerit täyttyvät luvattua paremmin. Mikäli kilpailutuksessa annetut lupaukset eivät täyty, yrityksen saamaa palkkiota pienennetään.

Harjulan mukaan kaupunki hankkii yrityksiltä palvelutalopaikkoja sitä mukaa kuin niitä tarvitaan.

– Kaupunki ei sitoudu mihinkään tiettyyn paikkamäärään. Toisaalta yrityskään ei sitoudu pitämään paikkoja vain Hämeenlinnaa varten, vaan voi tarjota niitä muillekin.

Ykköstilalla olevalta kysytään ensin

Kilpailutuksessa kaupunki laittaa kriteerit täyttävät yritykset paremmuusjärjestykseen. Kun tulee tarve saada asumispaikka vanhukselle, kaupunki kysyy ensin ykköstilalla olevalta yritykseltä. Jos siellä ei ole tilaa, kysytään numero kakkoselta.

– Siinä järjestyksessä mennään. Niillä, ketkä ovat viimeisenä listalla, voi olla se tilanne, että kaikki paikat eivät täyty hämeenlinnalaisista, Harjula sanoo.

Edellisen kerran kaupunki kilpailutti palvelutaloja vuonna 2008. Nyt kilpailutettava palvelujen hankinta tulee voimaan lokakuun alussa ja jatkuu neljä vuotta.

Kilpailutus ei vaikuta niihin hämeenlinnalaisiin vanhuksiin, jotka jo asuvat jossain palvelutalossa. Asiakkaita ei siirretä talosta toiseen, vaan he saavat asua nykyisessä hoivayksikössä elämänsä loppuun saakka.

Palveluseteliin ei muutosta

Palveluasumista koskeva palvelusetelijärjestelmä jatkuu ennallaan. Se tulee asiakkaalle kalliimmaksi kuin normaali käytäntö, mutta etuna on se, että hän saa itse valita palvelutalonsa, kunhan se täyttää kaupungin määräämät kriteerit.

– Palveluseteli on käytössä esimerkiksi sellaisilla vanhuksilla, jotka haluavat asumaan toiseen kaupunkiin lähelle omaisiaan, Harjula kertoo. (HäSa)