Uutiset

Palveluista vaalien vedenjakaja

Demareiden valinta on varman päälle peluuta.

Suomalaiset päättävät kuukauden kuluttua kunnanvaltuustojensa kokoonpanosta. Puolueille kysymys on vallasta ja valmistautumisesta seuraaviin vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Tällä kertaa erityisen kova on kilpailu suurimman puolueen asemasta.

Demarit jahtaavat torstaina vaalikampanjansa avanneen keskustan hallussaan pitämää johtavan kuntapuolueen asemaa. SDP polkaisi vaalivankkurinsa liikkeelle keskiviikkona. Kokoomus hyökkää takamatkalta uuden puheenjohtajansa johdolla.

Puolueiden valtakunnalliset kampanjat jäävät kuntavaaleissa osittain omaan arvoonsa, koska politiikan syvät virtaukset kiinnostavat äänestäjiä vain rajallisesti.

Äänestäjälle tärkeintä on oman ehdokkaan löytäminen ja se, mihin suuntaan ehdokas on valmis kuntaa seuraavalla nelivuotiskaudella kehittämään.

Keskustelu vaaliteemoista on toistaiseksi jäänyt laimeaksi. Puolueiden ja ehdokkaiden on nyt korkea aika aloittaa.

Jokaista suomalaista lähellä on oma kunta ja sen palvelut, joista esimerkiksi terveydenhoito koskee kaikkia.

Lääkäripäivystys on Hämeenlinnan pääterveysasemalla monien muiden seutukuntien tapaan siirtymässä yksityiselle yritykselle. Ajoitus kunnallisvaalien alla on mielenkiintoinen, koska vedenjakajana puolueiden julkistamissa vaaliohjelmissa näyttää olevan suhtautuminen julkiseen ja yksityiseen palvelutuotantoon.

Jako on vaalien alla mennyt perinteisen oikeisto-vasemmisto -linjan mukaan.

Demarit otti puolueena pontevasti kantaa julkisesti tuotettujen palveluiden puolesta. Aikaisemmin samalla linjalla on ollut Vasemmistoliitto, kun taas kokoomus ja keskusta ovat liputtaneet, joskin molemmat hillitysti, myös yksityisen palvelutuotannon puolesta.

Demareiden valinta on varman päälle peluuta ja nojaa perinteiseen sosiaalidemokraattiseen ajatteluun hyvinvointiyhteiskunnan ylitsekäymättömästä roolista.

Vaalitaktisesti on todennäköisesti viisasta puolustaa julkisia palveluita, koska kukapa ei niitä kannattaisi niin kauan kuin ne vain toimivat. Käytäntö on jo toinen ja sen tietävät ääniä kalastavat demaritkin.

Arki terveysasemilla ja sairaaloissa on usein ankea. Sen kohtaavat kansalaiset, jotka joutuvat kyllästymiseen asti hakemaan kipeästi tarvitsemiaan palveluita. Potilaalle ei ole tärkeintä se, kuka palvelun tuottaa, vaan se, että palvelut toimivat.

Mikään ei ole taaskaan niin harhaanjohtava kuin yleistys. On aivan turha syyttää ainakaan terveysasemien henkilöstöä siitä, etteivät palvelut toimisi Hämeenlinnan seudulla. Kyllä ne toimivat ja usein suorastaan erinomaisesti, mutta silti uusia toimivia vaihtoehtoja on haettava avoimesti.

Hämeenlinnan seudulla on syytä tarkasti seurata miten helsinkiläinen MedOne suoriutuu Viipurintien terveysaseman päivystyksestä. Ei ole syytä epäillä, etteikö yksityislääkäri onnistuisi siinä missä kuntayhtymän palkkaamakin. Yhteistyön pitää sujua saumattomasti, kun kysymys on ihmisten terveydestä.

Päivän lehti

28.5.2020