Kolumnit Uutiset

Palvelukseen halutaan kissa tai pöllö

Tuhannet suomalaiset hautovat mielessään murhanhimoisia ajatuksia juuri näinä päivinä.

Nyt käydään sotaa myyriä vastaan. Sodan liekit leimahtavat ja hiipuvat neljän vuoden kierrolla, kun myyrävuodet vaihtelevat. Taistelu on ankaraa, sillä esimerkiksi keväällä 2009 lumen sulaminen paljasti metsätaimikoilla lähes 20 miljoonan euron tuhot.

Kotipuutarhoissa vahinkosummat ovat pieniä, mutta työn hukkaan valuminen harmittaa.

Nyt syksyllä haravoidessa lehtien alta paljastuu kymmeniä ahkerassa käytössä myllääntyneitä käytävänsuita.

Jos oikein hyvä onni sattuu kohdalle, pääsee näkemään uteliaan, nappisilmäisen pörröturkin kurkistelevan heinien seasta. Silloin voi kiittää Tahko Pihkalaa, joka kasvatti meistä taitavia lukkareita ja koppareita. Napakka heitto kivellä vähentää yhden lisääntyjän.

Äkkipikainen reaktio ei tosiasiassa hyödytä mitään, vaan vetää korkeintaan naapuruston paheksunnan puoleensa. Vain huolellisesti suunniteltu strategia ja eteneminen saattavat tuottaa jonkinlaista tulosta.

EU-direktiivit kieltävät lähes kaikki myyräsotaan sopivat aseet. Vain kissa, varpushaukka tai hiiripöllö tehoavat, mutta mistäpä niitä voisi tontilleen palkata?

Myyränmyrkky on kielletty ja vedetty markkinoilta, jolloin on turvauduttava rotanmyrkkyyn. Myyrä tuntuu nyrpistelevän rotan herkulle.

Pakokaasua on ehdoteltu, samoin bensaa, papatteja ja savua, mutta ne kaikki on ehdottomasti laissa kielletty.

Vuosia sitten kokeilin hirvensarviöljyä. Muutama liraus pesäkolohin karkotti myyrät vuosiksi tontilta, mutta melkein meidätkin. Kammottavan hajuinen hirvensarviöljy on nyt EU-direktiivien nojalla vedetty myynnistä.

Koloja alkoi viime syksynä olla jo kymmeniä, joten kaivoimme uuden vuoden aattona vesiletkun esiin ja aloimme täyttää käytäviä. Odotimme veden tursuavan jostakin maan pinnalle, mutta ei. Vettä meni, mutta mitään muuta vaikutusta ei näkynyt.

Muutaman päivän kuluttua virittelin kukkapurkkien suojaan kolojen päälle hiirenloukkuja. Pari otusta saatiin, mutta muut oppivat nopeasti varomaan loukkuja.

Ripottelin koloihin valkosipulia, istutin keisarinliljoja ja pikarililjoja, mutta myyrät söivät nekin. Maahan upotettujen väristinkarkottimien ympärille syntyi nopeasti uusia käytäviä. Myyjä käänsi ilmiön voitoksi: myyrät inhoavat väristintä ja yrittävät karkottaa sen?

Miksi sitten myyrien kanssa ei voi elää sovussa? Voi kyllä, jos valitsee kukiksi narsisseja eikä haaveile turhaan istuttavansa puita tai pensaita.

Myyräsodan voittaa lopulta vain asfaltoimalla pihan!