Uutiset

Palvelulla pärjää hyvin

– On oltava koko ajan isoja ja kankeita nopeampi. Emme ole pieni vaan keskisuuri, Aina Comin toimitusjohtaja Esa Sillanpää, 55, sanoo.

Esa Sillanpää johtaa hämeenlinnalaista ICT-yritystä, jonka liikevaihto on noin 60 miljoonaa euroa ja jonka palkkalistoilla on runsaat 220 työntekijää. Kilpailijoina ovat suuret Telia Soneran ja Elisan kaltaiset teleyritykset. Sillanpää myöntää tilanteen haasteelliseksi.

– Meidän asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset, joille me olemme mieluisa kumppani. Toimintatapamme on samanlainen kuin näiden yritysten, Sillanpää sanoo.

Hänen mielestään oleellista alalla on hyvä palvelu. Aina Com on muuttanut palvelulupauksensa asiakkaille hyvin rohkeiksi. Sillanpään mukaan Kanta-Hämeessä ongelmana on saada kosketus mahdollisiin asiakkaisiin maakunnan ulkopuolelle.

– Pärjäämme hyvin, kun pääsemme neuvottelupöytään oikeiden ihmisten kanssa.

– Meillä on kerrottava useita menestystarinoita. Esimerkiksi RTV ostaa kaikki ICT-palvelut meiltä. Meillä on hyviä esimerkkejä valtakunnallisesta yhteistyöstä.

Aina Com tunnetaan hyvin Kanta-Hämeessä ja se on omassa maakunnassaan vahva. Kasvaakseen kunnolla yrityksen on kuitenkin saatava kunnon markkinaosuus pääkaupunkiseudulta, jossa merkittävä osa Suomen yrityksistä ja yhteisöistä toimii.

– Puolet myyntiorganisaatiostamme on siksi Espoossa. Tulevaisuudessa haemme kasvun sieltä. Tietenkin Turku ja Tampere ovat myös mielenkiintoisia.

Yrittäjänä…oppi tarkaksi

Esa Sillanpää on hankkinut kokemuksensa alan yritysjohtajana LM Ericssonilla ja Telian Suomen toimitusjohtajana. Hänellä oli oma ICT-alan huoltoyhtiö Powermill Helsingissä. Hän kertoo, että yrittäjänä toimiminen oli antoisaa ja mielenkiintoista.

– Se oli oppimisen paikka. Yrittäjänä asiat on mietittävä tarkkaan, kuten on mietittävä myös yrityksen toimitusjohtajana.

Sillanpää koki omassa yrityksessään tele-alan ja tietotekniikan yhdistymisen ICT:ksi eli tieto- ja viestintätekniikaksi.

– Tuolloin puhuttiin näiden alojen yhdistymisestä, mikä sitten toteutui jo älypuhelimissa. Otimme yhtiön toimialaksi sekä pc-tietokoneet että kännykät.

– Otin mukaan myös televisiot, koska oli visio, että televisio konvergoituu ICT:hen. Nehän ovat nyt yhdistymässä.

Myytyään Powermillin Sillanpäästä tuli pääomasijoittaja. Hän sanoo tylsistyneensä työhön, joka ei täyttänyt arkipäivän elämää.

– Vaimo kysyi, miksen lähde töihin. Seuraavana päivänä soitin Jaakko Nevanlinnalle (Aina Groupin entinen toimitusjohtaja). Viikon kuluttua olin täällä töissä.

– Yhtiö on mielenkiintoinen. Mahdollisuudet ovat hyvät, mutta paljon on tehtävä töitä.

ICT muuttaa…jopa ammatit

Esa Sillanpää aloitti työt myyntijohtajana, mutta siirtyi viime kesänä Aina Comin toimitusjohtajaksi. Hän sanoo olevansa ylpeä, että saa johtaa tällaista yritystä.

– ICT-liiketoiminta tulee yhä merkityksellisemmäksi. Hinta korvautuu volyymilla. Tulevaisuudessa tulee palvelu yhä merkityksellisemmäksi eikä se, että makaa verkon päällä.

Sillanpää on vakuuttunut, että Aina Comin kaltainen yritys pärjää myös osaamisellaan myös isojen kanssa. Yhtiö tekee Microsoftille Lynciksi nimetyn ohjelmiston, joka yhdistää tietokoneet ja älypuhelimet.

– Aina Com on saanut Microsoftilta Golden Partner -aseman. Me teemme nyt PC:n ja kännykän konvergenssia.

Suomi on menettänyt paalupaikan ICT-alalla, kun Nokia on painunut alamaihin. Sillanpään mielestä Suomi on kuitenkin yhä hyvä ICT-maa.

– Suomalaisilla on edelleen ennakkoluuloton suhtautuminen uuteen teknologiaan. Se ei ole muuttunut miksikään.

Taantuma vain auttaa kehitystä, koska on kaiken aikaa mietittävä tehokkuutta.

– ICT:n käyttöön tulee uusia ulottuvuuksia. Käytän itse lähes arkipäiväisesti yhdistetyn kommunikaation palveluja, kuten konferenssipalveluja omalta pc:ltäni.

Sillanpää kertoo, kuinka työntekijä tulee kertomaan ongelmasta. Hän pystyy heti kokoamaan kännykällä tiimin, joka pystyy ratkaisemaan asian. Palaveria ei tarvitse erikseen kutsua koolle.

– ICT muuttaa työn tekemistä ja ammattien sisältöä. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic