Uutiset

Palvelusetelillä ensin silmälaseja henkilökunnalle

Sairaanhoitopiiri valmistelee palvelusetelien käyttöönottoa. Kehittämispäällikkö Maarit Sihvonen kertoo, että ennen kuin palveluseteleitä tarjotaan potilaille, niitä kokeillaan oman henkilökunnan keskuudessa.

-Valmistelemme nyt sitä, että työntekijä voisi hankkia näyttöpäätelasit palvelusetelillä.

Sihvosen mukaan näin saadaan kokemusta palvelusetelijärjestelmästä. Kokemusten mukaan käytäntöjä voidaan vielä muokata, ennen kuin palveluseteliä aletaan tarjota terveyspalveluja tarvitseville.


Kustannuksille tulee raja

Tarkoitus on myös yhdenmukaistaa näyttöpäätelasien hankintaa. Nykyisin laseille ei ole mitään hintarajaa, ja näin työnantajan kustannettavaksi on tullut aika kalliitakin laseja.

Näyttöpäätelasien palvelusetelin arvoa ei ole vielä päätetty, mutta todennäköisesti arvoksi tulee alle 200 euroa. Jos työntekijä hankkii kalliimmat lasit, hän maksaa erotuksen itse.

Lasit voi hankkia sellaisesta optikkoliikkeestä, jonka kanssa sairaanhoitopiiri on tehnyt sopimuksen. Lisäksi käytäntöä aiotaan yhdenmukaistaa niin, että työntekijän tulee ilmoittaa esimiehelleen lasien hankinnasta. Lasien tarve todetaan työterveydessä.

Sihvonen sanoo, etteivät kaikki työntekijät saa näyttöpäätelaseja.

-Se edellyttää, että tietokoneella työskennellään jatkuvasti. Satunnainen tietokoneen käyttö ei riitä.


Potilaille aikaisintaan syksyllä

Milloin palveluseteliä aletaan sitten tarjota potilaillekin?

-Meillä ei ole päätetty aikataulua, mutta aikaisintaan syksyllä. Epävirallisesti on keskusteltu, että palveluseteliä voisi käyttää silmätaudeissa ja tekonivelleikkauksissa.

Silmätaudeissa on pahin jonotilanne, joten palveluseteleillä voitaisiin jonoa purkaa.

-Ehkä palveluseteli sopisi myös potilaiden apuvälineiden hankintaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti marraskuussa, että palvelusetelin käyttöönottoa aletaan valmistella. (HäSa)