fbpx
Uutiset

Palvelushaluttomuus iskee harvaan – sotilaskarkuruus on Suomessa harvinainen ilmiö

Suomalaiset varusmiehet astuvat palvelukseen tunnollisesti.
Suurin osa asevelvollisista, lähes 10 000, aloittaa palveluksensa maavoimien joukko-osastoissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Suurin osa asevelvollisista, lähes 10 000, aloittaa palveluksensa maavoimien joukko-osastoissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalainen varusmies jää harvoin tulematta kasarmille palvelusajan alettua.

– Pääsääntöisesti ihmiset huolehtivat omista asioistaan, mutta aina joitain unohduksia voi nuorille tietysti tapahtua. Todella harvinaista se joka tapauksessa on, koko ikäluokasta ehkä promillen tai parin luokkaa, ei edes prosentin, arvioi majuri Jarmo Salonen pääesikunnasta.

Ensimmäisenviiden vuorokauden ajan on kyse luvattomasta poissaolosta, sen jälkeen poissaolo luokitellaan sotilaskarkuruudeksi.

– Silloin puhutaan jo sotilasrikoksesta. Samalla henkilö etsintäkuulutetaan, jolloin poliisi ottaa hänet tavattaessa kiinni ja toimittaa lähimmälle kasarmille.

Poliisi saa etsintäkuulutetun kiinni useimmiten esimerkiksi normaalin liikennevalvonnan yhteydessä, sotilaskarkureita ei enää lähdetä hakemaan kotiovelta.

– Kaikkein helpoimmalla selviää, kun ottaa mahdollisimman nopeasti unohduksen huomattuaan yhteyttä joko suoraan varuskuntaan tai omaan aluetoimistoon, Salonen sanoo.

Vaihtoehtona varusmiespalvelukselle on siviilipalvelus, joka yleensä suoritetaan yhteiskunnalle yleishyödyllisessä työssä.

Siviilipalvelukseen haetaan joko kutsunnoissa, varusmiespalveluksen aikana tai sen jälkeen.

Varusmiespalvelukseen astumisen jälkeen hakemus siviilipalvelukseen toimitetaan varuskunnan joukko-osaston komentajalle.

Varusmiespalvelus kestää 165, 255 tai 347 päivää. Siviilipalvelus on nykyisin 347 päivän mittainen.

 

Lue myös: Montako viranomaista tarvitaan korjaamaan yksi sähköpostiosoite – Kokonimikaiman postia ja asiakirjoja on lähetetty vuosia väärään osoitteeseen

 

Palveluksensa aloitti yli 12 000 varusmiestä

Liikennevaruskuntien porteilla vilkastui jälleen maanantaina 8. heinäkuuta, kun palveluksensa aloitti hieman yli 12 000 varusmiestä.

Suurin osa asevelvollisista, lähes 10 000, aloittaa palveluksensa maavoimien joukko-osastoissa, eli Porin prikaatissa, Karjalan prikaatissa ja Kainuun prikaatissa.

Ruotsinkieliset alokkaat aloittavat palveluksensa pääosin merivoimien Uudenmaan prikaatissa, heitä varusmiesten joukossa on noin 700.

Palvelus alkaakahdeksan viikkoa kestävällä peruskoulutuskaudella. Ensimmäisinä viikkoina varusmiehille opetetaan perusteet toimia turvallisesti niin yksittäisenä sotilaana kuin taistelijaparina.

Puolustusvoimien mukaan peruskoulutuskauden koulutuksen sisältö ja toteutustapa on sama kaikissa puolustushaaroissa.

Peruskoulutuskaudella arvioidaan myös soveltuvuus erikois- ja johtajakoulutukseen sekä tehdään ensimmäiset kuntotestit.

Erikoisjoukkoihin, kuten esimerkiksi laskuvarjojääkäri-, sukeltaja- tai varusmiessoittajakoulutuksiin haetaan erillisellä haulla.

Useimpiin tehtäviin voi hakea vielä kutsuntojen ja palveluspaikan määrittämisen jälkeenkin, mutta jos mieluinen erikoisjoukko on ennalta tiedossa, siitä kannattaa kertoa jo kutsuntatilaisuudessa.

Heinäkuun saapumiserän miehistön erityistehtävähaku alkoi jo eilen, eli samana päivänä kun uudet alokkaat astuivat palvelukseen. Hakuaika puolestaan päättyy 28. heinäkuuta.

Menot