fbpx
Uutiset

PAM jätti lakkovaroituksen vartiointialalle, kolmen päivän lakko alkaisi 24. lokakuuta

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut koko vartiointialaa koskevan lakkovaroituksen. Lakko alkaisi 24. lokakuuta ja päättyisi 26. lokakuuta. Ulkopuolelle rajataan hätätyöt ja tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoitti verkkosivuillaan olevansa yhteydessä osapuoliin ja päättävänsä sen jälkeen jatkotoimista. Lakkovaroitusta odotettiin, sillä neuvottelut vartiointialan työehtosopimuksesta päättyivät maanantaina tuloksetta.

PAMin mukaan työnantajapuolta edustava Palta ei ole halunnut päästä ratkaisuun, joka toisi alan työntekijöille samantasoiset palkankorotukset kuin muilla aloilla on jo saatu.

– Palta ei ole halunnut aidosti neuvotella palkkaratkaisusta, vaan on jämähtänyt tilanteeseen, joka jättäisi alan työntekijät muita heikompaan asemaan. Tätä emme voi hyväksyä. Jouduimme siksi katkaisemaan neuvottelut ja asettamaan työtaistelu-uhan, PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa tiedotteessa.

PAM ilmoittaa esittäneensä myös sellaisia muutoksia työehtosopimukseen, joilla parannettaisiin työntekijöiden työssä jaksamista ja tarkennettaisiin pelisääntöjä muun muassa paikallisen sopimisen, korvaavan työn ja aseenkannon osalta.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 ihmistä, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina muun muassa lentokentillä, vahtimestareina ja arvokuljettajina. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa vapusta lähtien.Palta: PAM vaatii vartijoille tuplakorotuksiaPalta torjuu PAMin näkemykset palkkaneuvotteluista ja sanoo tarjonneensa vartijoille samantasoista palkankorotusta kuin kahdella miljoonalle muulle palkansaajalle.

– Palta pitää tilannetta käsittämättömänä yksittäisten työntekijöiden kannalta ja toivoo ammattiliiton kantavan vastuunsa työntekijöiden palkankorotusten viivästymisestä, Palta sanoo tiedotteessaan.

Paltan työmarkkinapäällikkö Olli Nurminen totesi, että tilanne on vaikea, vaikka työmarkkinasopimuksesta on neuvoteltu jo keväästä lähtien. Edellinen neuvottelutapaaminen oli ollut sunnuntaina.

– Palta on omissa ratkaisuissaan sitoutunut siihen, mihin kaikki muutkin tässä maassa ovat päässeet. Käytännössä PAM on halunnut vartijoille noin kaksinkertaisia korotuksia, Nurminen sanoi STT:lle.

Nurmisen mukaan lakon aikaisten hätätöiden tai yhteiskunnalle elintärkeiden toimintojen rajauksesta ei ole vielä keskusteltu PAMin kanssa.

– Toivotaan, että PAM suhtautuu vastuullisesti tähän tilanteeseen, Nurminen sanoi.

PAMin Selin kertoi, että lakon rajauksesta annetaan tarkempaa tietoa myöhemmin.

– Ulkopuolelle jäävät muun muassa suurlähetystöt ja vastaavat. Me tulemme myös ottamaan huomioon pyynnöt, joita kentältä tulee, Selin sanoi STT:lle.


https://valtakunnansovittelija.fi/artikkeli/-/asset_publisher/palvelualojen-ammattiliitto-pam-varoittaa-vartiointialan-tyonseisauksesta-24-10-2018-alkaen
https://www.palta.fi/tiedotteet/pam-katkaisi-vartiointialan-tyoehtosopimusneuvottelut/

Asiasanat

Menot