Uutiset

Pam odottaa Sipilän täsmennyksiä - Selin ei ennakoi ratkaisuja

Palvelualojen ammattiliiton, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että SAK:n hallituksen yksimielinen päätös hyväksyä periaatteet Suomen palkkamallista ei vielä muuta Pamin linjauksia. Selinin mukaan liitto odottaa nyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen konkreettisia vastauksia lisäleikkauksiin ja ostovoiman turvaamiseen veronkevennyksillä. Vain hallituksen selkeät vastaukset voivat saada Pamin hyväksynnän kilpailukykysopimukselle.

– Nyt jäädään odottamaan, miten hallitus täsmentää pääministeri Sipilän eilistä ilmoitusta, että kannanotto tyydyttää sinänsä hallitusta. Sitten kun nähdään konkreettisimpia asioita, joilla hallitus tulee ulos, niin katsotaan, onko meillä ensi torstaina mahdollisuus miettiä tätä uudelleen, Selin sanoi SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.

Selinin mukaan mielipiteet sopimuksen hyväksymisestä jakautuvat Pamissa ja palautetta tulee molempiin suuntiin.

– Tilannetta pitää tyynesti katsoa torstaihin asti.

Selin piti hyvinä kaikkia liikahduksia, jotka antavat tilanteeseen uutta informaatiota, mutta ei halunnut arvioida oman liittonsa hallituksen kantaa.

– En halua millään tavoin ennakoida torstain päätöstä.

Hallitus on tähän mennessä luvannut arvioida veronkevennysvaraa vasta kesäkuussa. Selinin mukaan aikaisempi arvio olisi nyt parempi.

– Jospa hallitus voisi arvioida aikaisemmin, niin siitä saattaisi olla etua, Selin totesi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly uskoo, että hallitus antaa vastauksensa keskusjärjestöken linjaukseen hyvin nopeasti.

– Nyt on tärkeää, että hallitus sai näkymän, miten me ajatellaan 2017 eteenpäin ja minkä tekijöiden perusteella tullaan linjaamaan isoa kuvaa.

Työmarkkinajärjestöt sopivat torstai-iltana, että palkankorotusvaran määrittelevät jatkossa kilpailualttiit alat, työllisyys, tuottavuus ja julkisen talouden tasapaino.

– Malli on vielä avoin, mutta isot pääperiaatteet linjattu.

Suomen mallin yksityiskohdista sovitaan, kun kilpailukykysopimus on valmistunut. Valmisteluun on aikaa puolitoista vuotta aikaa.

Kirsi Turkki – Lännen Media

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic