fbpx
Uutiset

PAM päätti: Uusia työtaistelutoimia ensi viikolla – koskee yli 50 000 suomalaista

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin kertoo toimenpiteiden koskevan useita tulevia viikkoja ensi viikosta lähtien. Irtisanomislaki on Selinin mukaan viimeinen pisara heikoimpien sortamisessa.
Palvelualojen ammattiliitto PAM päätti tiistaina uusista työtaistelutoimista puheenjohtajansa Ann Selinin johdolla.

Palvelualojen ammattiliitto PAM jatkaa työtaistelutoimia hallitusta vastaan. Puheenjohtaja Ann Selin kertoo, että ammattiliiton hallitus päätti tiistaina uusista työtaistelutoimenpiteistä.

– Ollaan päätetty usealle tulevalle viikolle toimenpiteitä kullekin ensi viikosta lähtien ja siellä tulee olemaan yhteensä yli 50 000 ihmistä toimenpiteiden parissa, Ann Selin sanoo.

Hän ei avaa tarkemmin sitä mitä työtaistelutoimet pitävät sisällään. Tarkempaa aikatauluakaan ei paljastettu.

– Me tulemme sitten yksitellen näistä kertomaan sitä mukaa kun päätämme täsmällisesti, että minä päivinä ja millä viikolla mikäkin toimenpide sitten tulee.

Hänen mukaansa työtaistelutoimissa on mukana “koko kirjo lakoista kevyempiin mielenilmauksiin, joissa on tarkoitus näyttää kuluttajille että tätä ei hyväksytä”.

Eri näkemykset pääministerin kanssa

Selin kertoi päätöksistä PAM:in hallituksen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaamisen jälkeen pääministerin virka-asunnon edustalla Kesärannassa.

Elokuussa sovitun tapaamisen tarkoituksena oli alun perin keskustella kiky-sopimuksesta. PAM sitoutui kilpailukykysopimukseen vuonna 2016, koska pääministeri Sipilä lupasi vetää tuolloin esillä olevat pakkolait pois ja vakuutti samalla, ettei lisäleikkauksia muun muassa työttömyysturvaan tulisi ja, että jatkossa asiat valmisteltaisiin kolmikantaisesti.

PAM:in hallituksen mukaan kilpailukykysopimukseen liittyneet lupaukset eivät ole pitäneet.

PAM:in näkemyksen mukaan vuoden 2016 jälkeen on nähty monenlaisia esityksiä, jotka ovat olleet kilpailukykysopimusta vastaan kuten: pitkäaikaistyöttömän määräaikainen työsuhde ilman perustelua, työttömyyspäivärahakauden lyhentäminen, ammattisuojan lyhentäminen ja työnhakualueen laajentaminen, aktiivimalli, TE-palvelujen yksityistämisen mahdollisuus sekä alle 10 hengen yrityksissä työskentelevien työsuhdeturvan heikentäminen yksilöllisin perustein.

Selin kertoi, että tunnin kestäneessä pääministerin tapaamisessa puhuttiin paljon luottamuksesta ja siitä kuinka hankalassa tilanteessa osapuolet ovat irtisanomislain suhteen. Pääministerille kerrottiin myös tulevista työtaistelutoimenpiteistä.

– Hän otti tiedon vastaan. Ei hän siihen kovasti reagoinut.

Ratkaisuvaihtoehdot vähissä

Uusia ratkaisuvaihtoehtoja kiistaan ei tapaamisessa löytynyt.

Pääministeri kritisoi tiistaina julkisuudessa ollutta työmarkkinakeskusjärjestöjen ratkaisumallia. Hänen mukaansa määräaikaisuuksien helpottaminen heikentäisi naisten asemaa. Selin ei ota kantaa ratkaisumalliin, koska se ei ole vielä valmis.

– Tottakai siihen liittyy paljon riskejä. Jos se muodostuu sellaiseksi että voisi pieneen yritykseen 12 kuukaudeksi ilman perusteetta määräaikaisen ottaa, niin tietenkin siihen liittyy riskejä vaikkapa synnytysikäisten naisten kohdalla. Nämä pitää huolellisesti arvioida, että onko tällaisia tekijöitä niin paljon, ettei tämäkään lähde lentoon.

Selin haluaa painottaa, että työtaistelutoimissa on kyse irtisanomissuojaa laajemmasta asiasta.

– Kyse on hallituksen koko työmarkkinapolitiikasta ja heikoimpien sortamisesta. Tämä on ikään kuin viimeinen pisara.

Menot