fbpx
Uutiset

PAMin puheenjohtaja kiittelee hallitusohjelmaa pienipalkkaisten huomioimisesta — "Palkalla tultava toimeen"

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajaksi tiistaina valittu Annika Rönni-Sällinen toivoo, että hallitusohjelman kirjaukset myös toteutuvat.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin liittokokous valitsi 42-vuotiaan Annika Rönni-Sällisen PAMin puheenjohtajaksi tiistaina. Kuva: PAM PAM
Palvelualojen ammattiliitto PAMin liittokokous valitsi 42-vuotiaan Annika Rönni-Sällisen PAMin puheenjohtajaksi tiistaina. Kuva: PAM PAM

Palkan on riitettävä toimeentuloon myös palvelualoilla. Nolla ei voi olla kenenkään työaika. Ruokalähettien hyväksikäyttö ilman työlainsäännön tarjoamaa turvaa on loputtava.

Näin sanoo Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajaksi tiistaina valittu Annika Rönni-Sällinen, 42.

– Haluan, että palvelualoilla riittää jatkossakin töitä reiluilla työehdoilla. Työehtosopimukset ovat meidän alalla tärkeitä välineitä, sillä työntekijät eivät kauheasti pysty neuvottelemaan omista sopimuksistaan, Rönni-Sällinen sanoo.

Uusi vasemmalle kallistuva hallitus herättää Rönni-Sällisessä toiveikkuutta. Hallitusohjelman kirjauksista hän näkee palvelualojen näkökulmasta tärkeinä esimerkiksi pätkä- ja sinkkutyön sekä nollasopimuksilla työskentelevien huomioimisen.

Myös uusien työn teettämisen muotojen, esimerkiksi ruokalähettien saaminen työlainsäädännön piiriin on tärkeää.

– Polkupyörälähettien työ teetetään tällä hetkellä enimmäkseen toimeksiantoina, vaikka kyse on työsuhteen kaltaisesta työstä. Toimeksiantosopimus jättää tekijänsä esimerkiksi työterveyshuollon, työturvallisuusasioiden sekä työttömyys- ja eläketurvan ulkopuolelle, Rönni-Sällinen sanoo.

– Heidät pitää katsoa työsuhteisiksi.

Nollasopimuksiin Rönni-Sällinen tahtoo selkeämmän kirjauksen työajasta, sillä nolla ei voi olla kenenkään työaika.

– Joku vakiintunut työaika sopimuksiin pitäisi kirjata, kun työnantaja jatkuvasti kuitenkin teettää hänellä työtä.

Rönni-Sällinen kehuu myös hallitusohjelman tasa-arvoon ja samapalkkaisuusohjelman palkka-avoimuuteen liittyviä kirjauksia.

– Kolmikannan kunnianpalautus tuntuu hyvältä ay-ihmisen näkökulmasta. Nämä kaikki asiat etenevät kolmikantaiseen lainvalmisteluun, joten lopputuloksen näemme vasta myöhemmin. Mahdollisuuksia on kuitenkin paljon, Rönni-Sällinen sanoo.

Työpaikkojen lisääminen haaste

Hallitustunnustelija Antti Rinne (Sdp) on perustamassa laajaa työllisyysryhmää. Ryhmä muodostuisi hallituksesta ja työmarkkinajärjestöistä ja sen tavoitteena on löytää 30 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä.

– Todella haastava tehtävä, määrä on iso, pohtii Rönni-Sällinen.

Hän näkee hyvänä ja hienona asiana, että työmarkkinajärjestöt on pyydetty mukaan neuvotteluihin. PAM toivoo, ettei työpaikkoja pyritä lisäämään keinotekoisesti esimerkiksi osa-aikatyötä ja silpputyötä lisäämällä.

– Toki se lisäisi työllisyysastetta. Mutta esimerkiksi kaupan alalla nyt jo reilusti yli kolmasosa työntekijöistä on vajaatyöllisiä, Rönni-Sällinen muistuttaa.

– Erityisesti osa-aikatyössä palkalla on vaikea tulla toimeen. Kaupan alalla työskentelee sitoutuneita ihmisiä, jotka haluavat kehittää omaa työtään ja työpaikkaansa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös työnantajan pitää sitoutua työntekijöihinsä.

Arvostus näkyy palkassakin

Palvelualojen ja niillä työskentelevien arvostus on yksi tärkeimmistä asioista, joita Rönni-Sällinen haluaa painottaa pamilaisten puheenjohtajana. Yksi arvostuksen mittari on työstä maksettava palkka.

– Palkalla pitää tulla toimeen. Palvelualalla on hyvin joustavat työaikajärjestelyt, mutta pääasiassa työnantajan suuntaan, hän sanoo.

– Työnantajien olisi aika huomioida myös työntekijät — ihmiset ja heidän elämäntilanteensa.

Rönni-Sällinen on toiminut yli 20 vuoden ajan erilaisissa ay-tehtävissä. Suurimman siivun urastaan hän on työskennellyt PAMissa, muun muassa neuvottelupäällikkönä.

Viime vuodet hän toimi SAK:n työehdot-osaston johtajana. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti.

Menot