Kolumnit Uutiset

Pane rahat kiinni elämään, älä kotiin

Suomalaisten olisi hyvä pikkuhiljaa alkaa hyväksyä, ettei oma koti ole sijoitus. Jos oman asunnon haluaa rahalliseksi sijoitukseksi mieltää, kannattaa mieltää se ennen kaikkea huonoksi sijoitukseksi.

Sitten, kun tämän tunnustaa itselleen, voi lukea asuntoilmoituksia.

Meille on kehittynyt kummallinen keskustelutapa, kun puhumme kodin ostamisesta.

– Kyllä se asunto arvonsa pitää, uskottelee itselleen juuri 250 000 euron lainan ottanut pariskunta.

– Pitää pitää, asunto pitää arvonsa aina, vakuuttelevat heidän vanhempansa, jotka aikoinaan rakensivat omakotitalonsa kaupunkitaajamaan.

Nyt vanhempien omakotitalo on ylimalkaisen suuri pariskunnalle, ja kipeällä selällä pitäisi jaksaa kolata lumet ja leikata nurmikko.

Keskustelu asunnon arvosta on luotu suomalaisten suojaksi, jotta he uskaltaisivat tehdä elämänsä suuria päätöksiä ja ostaa oman kodin.

Paraskin vakuuttelu on lähinnä lohdutusta, koska ei ole olemassa mitään henkaria, jonka varassa oman asunnon arvo roikkuu.

Asunto on tuote, jonka arvo määräytyy markkinoilla. Markkinoilla puolestaan vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki.

Kotisi arvo nousee, jos se sijaitsee alueella, jolla joku muukin haluaa asua. Valtaosassa Suomea näin ei enää ole, ja siitä kertovat osakeasuntojen hintatilastot. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asuntojen hintaero on leventynyt vuodesta 2012.

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat nousevat, koska asuntoja on liian vähän ja kysyntää paljon.

Vastaavasti Teknologian tutkimuskeskus on arvioinut, että vuoteen 2040 mennessä väestönkasvu keskittyy Suomessa kymmenelle kaupunkiseudulle.

Suomessa asukkaat keskittyvät entisestään suuriin kaupunkeihin, ja samaan aikaan nuorten asumismieltymykset muuttuvat. Pihalla varustettu omakotitalo taajamassa ei ole enää entisen kaltainen toiveasunto, koska elämä keskittyy kaupunkeihin.

Mieltymysten lisäksi on kyse siitä, missä voi tienata elantonsa. Työtä on Suomessa pääkaupunkiseudulla, suurissa kaupungeissa ja erityisesti länsirannikolla.

Oman kodin ostaminen sijoitusmielessä edellyttäisi, että osaa veikata oikein paitsi muuttoliikkeen myös asumistrendien muutokset vuosien päähän. Kysyntää tulee sinne, missä on tarvetta kodille. Pikkukaupungeista Uusikaupunki on Valmet Automotiven paisuvan tehtaan ansiosta muuttumassa muuttovoittoiseksi.

Oma unelmakoti voi olla hajaseudulla, sen suureen autotalliin voi mahtua remontoimaan jenkkirautaa ja takapihalle voi istuttaa marjapensaita.

Kodin arvo tulee siitä, että siellä viihtyy ja viettää onnellista elämää. Eikä rahassa tarvitse mitata onnellisuutta.

Päivän lehti

3.6.2020