Uutiset

Pankillinen taidemuseo avaa oviaan – Suomen Pankilla on noin 1 200 taideteosta

Suomen Pankilla on noin 1 200 taideteosta. Taidetta on hankittu vuosien varrella enemmän tai vähemmän. Nykyisin hankintoja tehdään erityisesti suomalaisilta elossa olevilta taiteilijoilta.

– Olemme nyt ostaneet pari teosta vuodessa. Noin 97 prosenttia teoksista on esillä pankin toimitiloissa. Olemme taidemuseo, jolla on oma pankki, kertoo kuraattori Markku Valkonen.

Osaan Suomen Pankin taideaarteista pääsee 25.-28. toukokuuta tutustumaan pankin päärakennuksessa ja rahamuseossa. Jos teokset kiinnostavat maakunnasta käsin, niitä voi katsastaa myös netissä osoitteessa www.kansakunnaomaisuutta.fi.

Esillä oleva taide ulottuu klassikoista nykypäivään. Tunnetuin teos lienee Akseli Gallen-Kallelan
Aino-triptyykki.

Paikan päälle menemistä perustellaan muun muassa sillä, että Suomen Pankin ovet ovat muuten kiinni. Päärakennuksen arkkitehtuurissakin on katsottavaa.

– Esillä on tällä kertaa erityisesti olennainen osa suomalaista konstruktivismia. Muualla ei ole tällaista kokoelmaa, Valkonen sanoo.

Musiikkiesityksistä vastaavat nuoren polven pianistit Maria Hämäläinen, Anton Mejias, Tarmo Peltokoski, Ossi Tanner ja Aleksei Zaitsev. Pianokonsertteja on kolme päivässä. Ainakin Sibeliusta on ohjelmassa.

Esitelmiä pidetään vuotta 1918 käsittelivistä kirjoista, elokuvahahmo Peter von Baghista sekä taloudesta.

Henkilökunta esittelee

Esittelystä vastaa 50 pankin oman henkilökunnan jäsentä. Pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan henkilökunta on innostunut avoimista ovista. Avoimien ovien tapahtumia on järjestetty viisi kertaa vuodesta 2011 lähtien.

– Taide rikastuttaa arkeamme pankissa. Joskus aiemmin ihmisten pääsy pankkiin on koettu turvallisuusriskiksi, Liikanen kertoo.

Taidehankintojen ja niiden esittelyn uskotaan jatkuvan Olli Rehnin pääjohtajakaudellakin.

– Taiteen on jatkuttava. Aion pysyä siitä tiukkana Rehnin kanssa kuraattori ja taideasiantuntija Valkonen sanoo.