Uutiset

Pankit saaneet tuloskuntonsa takaisin

Suomalaiset pankit tekivät viime vuonna ennätystulokset mitataanpa niitä millä mittarilla tahansa. Talletukset ja lainananto ovat karttuneet vuosi vuodelta, pankkien taseet ovat pulskistuneet, samoin voitot.

Pankkikriisistä on toivuttu täydellisesti. Luottotappioista on tullut lähestulkoon katoavaa pankkiperinnettä.

Toki pankitkin ovat muuttunet noista vuosista. Konttoriverkostoa on karsittu, henkilöstöä vähennetty ja automaatiota lisätty.

Pankkien menestys peilaa suoraan kansantalouden suhdanteita. Kun yrityksillä ja kotitalouksilla menee hyvin, raha kiertää myös pankkeihin ja vahvistaa niitä.

Korot ovat viime kuukausina kohonneet läpi linjan. Muutama vuosi sitten pankit eivät juuri korkokatetta kirjanneet. Niinpä ne hinnoittelivat palvelunsa vastaamaan kuluja ja korvasivat siten kaventuneen korkokatteen.

Nyt tilanne on toisin, talletuksia lainaamalla eteenpäin pankkikin saa taas siivun välistä.

Suomalaiset ovat iloisia kuluttajia eikä pitkiäkään asuntolainoja kavahdeta. Muutamat asiantuntijat ovatkin varoitelleet kansalaisia velkaantumasta yli kantokykynsä vuosikymmenien mittaisilla suurilla asuntolainoilla.

Varoituksen sanat ovat kiirineet kuuroille korville. Kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat karanneet tavallisen palkansaajan ulottumattomiin ja tilannetta korjataan 20-30 vuoden asuntolainoin. Niistä kuukausittain maksettavat korko ja lyhennys jäävät sellaisiksi, että kotitalouden uskovat niistä selviävänsä. Mikseivät selviäkin, jos kassavirta ei ehdy vaikkapa työttömyyteen, sairauteen tai avioeroon.

Pankit eivät asuntolainoista luottotappioita kirjaa, sillä asuntojen hintakehitys on pitänyt huolen vakuuksien riittävyydestä.

Korkojen nousu on ilmeisesti jäänyt rekistöimättä monilta tallettajilta. Pankkien käyttelytileillä makaa miljardeja euroja nollakorkoisa pääomaa.

Muutaman tuhannen talletuseuron takia asiakkaat eivät vaivaudu miettimään käyttelytilejään tuottavampia vaihtoehtoja. Esimerkiksi riskittömät määräaikaistalletukset tuottaisivat edes jonkinlaisen koron.

On vain ajan kysymys, milloin pankit tarjoavat yksityisasiakkailleen samantyyppisiä korkovaihtoehtoja kuin yritysasiakkailleen. Talletuksista kannattaa maksaa edes pientä korkoa uskolliselle asiakkaalle. Se on pankeille edullista varainhankintaa. Pankkikilpailu pitänee huolen siitä, että myös yksityisasiakas saa talletusvaroilleen tuottoa. Viime vuoden tulosten valossa pankeilla on myös koronmaksukykyä.

Pankkimaailmassa eletään parhaillaan poikkeuksellisen mielenkiintoisia aikoja. Sampo-konserni myi pankkitoimintansa Tanskaan. Nyt pankkipiireissä odotetaan henkeä pidättäen, mihin yli neljän miljardin euron kauppasumma lopulta sijoitetaan.

Tuskin sillä kiinteistöjä ostetaan, vaan se päätyy suomalaisille tai kansainvälisille pääomamarkkinoille. Se pannaan poikimaan eikä varmasti makuuteta käyttelytileillä.

Päivän lehti

17.1.2020