fbpx
Uutiset

Pankit vakiinnuttivat tuloskuntonsa

Suomalaispankit ovat julkistaneet viime vuoden tilinpäätöksiään. Vailla poikkeusta pankeilla menee hyvin. Viime vuosi oli paras koko 2000-luvulla.

Pankkikentän kolme suurta, Nordea, Sampo ja Op-ryhmä ovat vahvistaneet tuloksiaan. Mutta kilvassa ovat menestyneet myös pienet ja paikalliset pankit, muun muassa itsenäiset säästöpankit ja paikallisosuuspankit.

Pankkien menestys on suoraan verrannollinen kansantalouden kehitykseen. Siksipä pulskat taseet eivät olekaan kovin suuri ihme, sillä kansalaisilla menee juuri nyt verraten hyvin.

Työllisyys on parantunut ja ostovoima vahvistunut. Useissa mittauksissa on lopputuloksena se, että kansalaiset ja yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen luottavaisesti. Tällaisessa asenneilmastossa kynnys suurin investointeihiin, esimerkiksi omistusasunnon hankkimiseen on matala. Talouteen on tullut vakaan euron ja jo pitkään alhaisena pysytelleen korkotason myötä vakautta ja ennustettavuutta.

Siksipä asuntomarkkinoilla ja rakentamisessa on täysi höyry päällä ja paikoin on nähtävissä selvät ylikuumenemisen tunnusmerkit. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on jatkuvaa pulaa ammattinsa osaavista rakentajista ja urakkahinnat ovat nousseet muuallakin maassa yleistä kustannustasoa enemmän.

Pankkien vahva kehitys osoittaa myös sen, että 1990-luvun pankkikriisi on lopullisesti takana. Sen myötä koko pankkijärjestelmälle meni ankaran myllyn läpi ja harva asia on enää samalla tolalla kuin ennen kriisiä. Luottatappiotkin ovat lähes kadonneet tilinpäätöksistä.

Kymmenkunta vuotta sitten pankeissa oli töissä noin 70 000 ihmistä. Tänään rahoituslaitoksissa työskentelee vain noin 23 000 toimihenkilöä. Pankkeja on saneerattu ankaralla kädellä. Kustannustehokkuutta on parannettu nopeasti ja tehokkaasti.

Tavalliset asiakkaat ovat kaikonneet pankkisaleista. Henkilökohtainen palvelu on korvattu uusin palvelujärjestelmin. Asiakkaat on suorastaan pakotettu palvelumaksupolitiikalla hoitamaan itse rutiiniasiansa kotipäätteidensä ääressä. Tämän on mahdollistanut tietotekniikan valtaisa kehitys ja arkipäiväistyminen.

Vaikka pankkikriisi syvämuokkasi suomalaisen pankkikentän varsin perusteellisesti, kilpailu on säilynyt. Se on virkeää ja ajoin myös kireää.

Pankit ovat ottaneet opikseen menneistä koettelemuksista. Vaikka lainaa on tarjolla, vieläpä edulliseen hintaan, lainananto ei kasinotalouden vuosien tapaan ole löysäkätistä. Asiakkaita ei enää kävelytetä ylivelkaisuuden miinaan, vaan lainoille vaaditaan asianmukaiset vakuudet ja takuut.

2000-luvun asiakas ei enää peri pankkisuhdettaan äidinmaidossa. Hän ei sitoudu tiettyyn pankkiin, vaan kilpailuttaa niitä keskenään ja valitsee kulloiseenkin tarpeeseensa sopivan ratkaisun.

Käyttäymisen muutoksen takia pankkien on pakko pitää kilpailukykynsä teräkunnossa, sillä itsestään selviä voittoja kilpailussa markkinaosuuksista on entistä harvemmassa.

Menot