Uutiset

Pankkiirit tahtovat positiivisen luottotietorekisterin

Hämeenlinnalaiset pankinjohtajat toivottavat hallitusohjelmaan kirjatun niin sanotun positiivisen luottotietorekisterin lämpimästi tervetulleeksi uudistukseksi.

– Sitähän on vinguttu jo pitkään! Se olisi kertakaikkisen hyvä juttu, toteaa Pia Lehto-Halonen Sampo Pankista.

Uudenlaiseen luottotietorekisteriin kerättäisiin kaikki kuluttajan lainat ja velat. Nykyisin asiakkaan maksukyvyn arviointia vaikeuttavat erityisesti hurjasti viime vuosina yleistyneet pikavipit.

– Nykyisin on vain luotettava asiakkaan ilmoitukseen, pankit ovat täysin sen varassa. Usein ihmiset eivät edes miellä kaikkia lainoja ja maksujaan varsinaisiksi luotoiksi, vaikka ne vaikuttavat maksukykyyn. Jos pankki antaa sen takia liikaa lainaa, se ei ole hyvä asia pankin, asiakkaan eikä kansantaloudenkaan kannalta, Lehto-Halonen perustelee.


Liian tarkkaa tietosuojaa?

Suomi on Ranskan ja Tanskan ohella ainoa vanha EU:n jäsenmaa, jossa positiivinen luottotietorekisteri ei vielä ole käytössä. Monet uudetkin jäsenmaat ovat jo perustaneet itselleen sellaisen.

– Ruotsista saa vielä verotietojakin samasta rekisteristä, eikä siellä tietääkseni ole ollut minkäänlaisia ongelmia, huomauttaa pankinjohtaja Jari Oivo Lammin Säästöpankista.

– Käsittääkseni kaikki luotonantajatahot ovat yhteisessä rintamassa puoltamassa asiaa. Rekisteri olisi kaikkien yhteinen etu, Oivo komppaa kollegaansa Lehto-Halosta.

Pankinjohtaja Janne Vaittinen Hämeenlinnan seudun osuuspankista arvelee yksityisyyden suojan olevan ainoa vasta-argumentti, miksei uutta rekisteriä voitaisi perustaa.

– Jotkut saattavat kokea epämiellyttäväksi, että pankeilla olisi pääsy kaikkiin luotonantoon vaikuttaviin tietoihin. Suomessa yksityisyyttä on perinteisesti korostettu, Vaittinen pohtii.

– Jos tällainen rekisteri luotaisiin, niin tietysti se koskisi niitäkin, joilla ei mitään ongelmia ole. Eli valtaosaa kuluttajista.

Mitään ylimääräistä vaivaa kuluttajille ei pankkiirien mukaan positiivisesta luottotietorekisteristä koituisi.

– Tietosuoja on Suomessa välillä liiankin tarkkaa. Pantataan tietoja vääristä syistä, Jari Oivo sanoo.


Villit pikavippifirmat

Toinen asia on, kuinka kaikki luotonantajat saataisiin sitoutumaan tietojen toimittamiseen rekisteriin.

– Jotkut näistä pikavippifirmoista ovat aika villejä. Holtittomalle luototukselle pitäisi laittaa stoppi, pankinjohtaja Oivo kehottaa.

Sampo Pankin Lehto-Halonen on samaa mieltä. Tutkimuksissa on profiloitu, minkä tyyppiset kuluttajat lankeavat pikavippeihin.

– Yleisimmin kyseessä on nuori, vähän alta kolmekymppinen mies. Uusia pikavippejä otetaan vanhojen pois maksamiseksikin. Jos luottoja on kymmeniä, on mahdotonta pankkien pysyä perässä.

Nykyisin luottotietoja seuraa Suomen Asiakastieto. Tähän negatiiviseen luottotietorekisteriin voi tallentaa vain tietoja maksujen laiminlyönnistä sekä tietoja merkinnän aiheuttaneen velan suorittamisesta.

– Tiedot tulevat käräjäoikeuksista ja päätyvät rekisteriin todella pitkällä viiveellä. Lainaa myöntävän pankin ja asiakkaan kannalta silloin ollaan auttamattomasti myöhässä, Lehto-Halonen päättää. (HäSa)