Kolumnit Uutiset

Pannu kuumaksi, pian äänestetään

Kävipä lähipäivinä eduskunnassa niin tai näin, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus jää sen verran sumuiseksi, että siitä piisaa melskattavaa pian alkavan parintuhannen kansanedustajaehdokkaan road shown tarpeiksi.

Jokainen ehdokas voi louhia massiivisesta sotesta itselleen sopivan tilsan ja taputella siitä mieleisensä poliittisen viestin. Ihmisille ei kannata puhua ikäviä, vaan jutustella mukavia, sellaisia äänestäjät haluavat kuulla.

Lähiviikkoina toreilla ja tupailloissa kiertää iso joukko tietäjiä ja mahtajia, joiden pyyteettömien ponnistusten avulla kaikki vanha säilytetään, ja vielä vähän parannetaankin. Palvelut ja työpaikat ovat turvassa.

Jokainen tietää, ettei tämä ole totta. Terveyden supermarketteja ei voi olla jokaisessa kaupungissa.

Jos ihmiseltä kerran elämässään avataan konepelti, sen takia voi ja kannattaa oikein hyvin matkustaa ja yliopistosairaaloihin. Stockmannin laatutavaratalojakin on vain muutama, mutta niissä käydään pitkien matkojen takaa, eikä kukaan valita.

Ennen aikaan, kun hallituksella ja eduskunnalla oli oikeasti valtaa, politiikan teko ja kansan mielisuosion tavoittelu oli yksinkertaista. Siihen ei tarvittu järkälemäistä sotea, kestävyysvajetta tai euron kriisiä, riitti, kun hallitus alensi kahvin hintaa muutamaa viikkoa ennen vaaleja.

Eduskunnan kynnet eivät näin tärkeässä yhteiskunnallisissa asioissa pidä ollenkaan. Nyt kahvinkin halpuuttavat osuuskaupan hoitajat ja K-kaupan Väiskit markkinatilanteen, ei poliittisen tilanteen mukaan.

Sota-ajan ja pulavuodet kahvintuskassa kärvistellyt kansa arvosti päättäjiensä töitä ja palkitsi ne runsailla äänipoteilla. Tarjotulla kahvilla on yhä edelleen vastustamaton taikavoima, joka vetää altistumaan ehdokkaiden ilosanomalle.

Kun pula hellitti ja kahvia riitti kaikille, sitä oli ryhdyttävä myös mainostamaan. Se mielen virvoittaa ja kielen kirvoittaa, Kahvikulta. Kansan suu osoittautuikin karttuisaksi, kun mainoksia mukaillen meuhkattiin, että Päättäkää tekin päivänne Pauligin kahvilla. Toinen virnuili, ettei Paulaa huoli panna niin paljon kuin Katriinaa.

Perinne on edelleen voimissaan. Viime presidentinvaalien kahveilla viisasteltiin, että tummapaahtoinen Presidentti on Obamaa.

Sellainenkin äänestäjä, joka ei täysin ole politiikan kartalla, voi tarjotun kahvin merkistä helposti päätellä, mikä puolue sitä tarjoaa. Vihreiden kannusta noruu tietysti monikansallisten suuryritysten häikäilemättömästä riistosta vapaata reilun kaupan kahvia. Vasemmistopuolueet suosivat historiallisista syistä edelleen Saludoa, vaikka niiden hallitsemaa E-liikettä ei enää oikein ole olemassakaan.

Keskusta uskoo osuustoiminnallisen S-ryhmän Katriinaan ja kokoomuslaiset piiloviestivät aatemaailmaansa tarjoamalla Pauligin perheyrityksen paahtamaa kahvia, keskolainenkin toki puolueelle käy.

Uskokaan vaan, kahvilla ja kahvilla on eroa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic