Kolumnit Uutiset

Panssarikyyti tekisi hyvää nuorille kravattiherroille

Presidentin otsajuonteet näyttivät tavanomaistakin syvemmiltä hänen vakuuttaessaan, ettei Suomea uhkaa mikään.

Kansa katsoi Sauli Niinistöön ja kuunteli vakavana. Seuraavaksi väki näpelöi älykännykkää ja jakoi joitakin Ukrainan tilanteeseen liittyviä hassuja älyttömyyksiä.

Suursodan uhka tai edes sen mahdollisuus on nykyiselle polvelle vain kaikuja menneisyydestä. Ei, se ei ole tietokonepeli, vaikka lopulta pahimmillaan Game on todella Over.

Poliitikkojemme nuoreen kärkikaartiin kuuluva puolustusministeri Carl Haglund (r.) pukeutui Ukrainan värien mukaiseen keltaiseen ja siniraitaiseen kravattiin ja uhosi sankariteostaan jo etukäteen Twitterissä.

Politiikan ykkösketju pelleilee kaulahuiveillaan ja kravateillaan: Paavo Arhinmäki (vas.) Sotshissa ja taannoin Oras Tynkkynen (vihr.) eduskunnassa.

Pääasia näyttää oleva se, kuka ehtii näppärimmin twiitata ja näpäyttää, ei se, mikä on Suomen kohtalo ja linja.

Ukrainan tositapahtumiin sekoittuvat vähintäänkin Krimin sodasta (1853–56) alkaen kaikki historian tapahtumat ja kertomukset sekä sosiaalisen mediassa riehuva mielikuvitus. Maailmanpolitiikan tapahtumat ja kannanotot ovat äärimmäisen moniselitteisiä. Propagandan ja valehtelun määrää voi vain arvailla.

Lopulta ei olekaan mikään ihme, että poliitikon kannanotto Ukrainaan roikkuu löysänä kaulassa.

Pornaisissa Uudellamaalla majaansa pitävä yritys tarjoaa nuorille kravattikauloillekin mainion tilaisuuden tutustua venäläiseen sotakalustoon ja vieläpä sopivan leikkisissä merkeissä.

Tarjolla on sotaleikkejä jopa T-55-taistelupanssarivaunuilla. Viimeisiä uutuuksia on mainosten mukaan panssarihaupitsi.

Ihan kaikki eivät ole ilmeisesti päässeet toteuttamaan riittävästi itseään aihepiirin parissa.

Panssarivaunukyyti tekisi puolustusministerille ja muillekin kriisiviihteen kyllästämille nuorille toivoille hyvää. Tulisi ainakin twiitattavaa ja se kravattikin ehkä oikenisi.

Tappotyökaluilla leikkiminen on lähtökohtaisesti vastenmielistä. Vanhojen vaunujen ja sotakalujen ainoa kunniallinen loppusijoitus on romutus, jos tuho ei tule taistelukentällä.

Seuraavaksi joku ostaa varmaan viihdekäyttöön oman Hornetin.

Ensi kesänä tulee kuluneeksi 70 vuotta Suomen kohtalonhetkistä, Talin-Ihantalan suurtaistelusta. Eipä silloin ollut johtoportaalla aikaa hipelöidä silkkisolmioitaan ja huivejaan. Keskeinen viestintäväline oli kenttäpuhelin.

Torjuntavoiton avainrooleissa olivat saksalainen lento-osasto Kuhlmey ja Panssaridivisioonan saksalaisvalmisteiset rynnäkkötykit Sturmgeschütz III:t, Sturmit.

Historia toistaa itseään, mutta onneksi vain rajallisesti: puolustusvoimien parasta rautaa ovat saksalaiset Leopard-taisteluvaunut, nykyiset ja tulevat.