Uutiset

Paperialan avainasia tuottavuus

Missä menee suomalainen paperiteollisuus? Tähän kysymykseen hakee vastausta tiistaina julkistettu Paperiteollisuuden tulevaisuustyöryhmän raportti ja myös sen vetäjä valtiosihteeri Raimo Sailas. Raporttia voi kiittää kattavaksi, Sailas kerää jälleen pisteet suorapuheisuudellaan.

Raportin polkaisi liikkeelle valtakunnansovittelija Juhani Salonius, joka kyllästyi paperin perusfaktoja koskeviin riitoihin. Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen myöntää, että kiistaa on käyty jopa siitä, onko metri 102 vai 98 senttiä.

Sailaksen mielestä kotimainen paperiteollisuus ei ole kriisissä, mutta ilman tekoja alaa uhkaa näivettyminen, mitä voi kriisiksi kutsua. Erityisen havahduttava on Sailaksen arvio paperin sisäisistä jännitteistä, joihin hän ei ole arvionsa mukaan juuri muualla törmännyt.

Valtiosihteeri Sailas ei suinkaan ollut ensimmäisessä tuulisessa työtehtävässään paperin tulevaisuustyöryhmän johdossa. Hänen arvionsa jännitteistä pitäisi ravistella sekä työnantajapuolen Metsäteollisuutta että työntekijöiden Paperiliittoa.

Sailaksen arvio ei sinänsä ole yllättävä. Suoranaisesta riitelystä kielivät yksin työtaistelut, joissa ei ole ollut voittajia. Niillä on pelkästään tehty vahinkoa Suomen rajojen sisällä toimivalle paperiteollisuudelle.

Nyt paperin kovat tosiasiat on koossa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen toivoo, että yhteistä arvoa myös kunnioitetaan. Tähän toiveeseen sopii yhtyä: tosiasioiden tunnustaminen on hyvä pohja mille hyvänsä yhteistyölle. Työmarkkinoilla on saatu aivan liian usein rakennettua riita lähes tyhjän päälle, metrin mitasta kiistelemällä.

Tulevaisuustyöryhmä on tehnyt huolellista työtä ja kuullut lukuisia kovan luokan asiantuntijoita. Kun edustettuna on kattavasti sekä Metsäteollisuus että Paperiliitto voisi kuvitella, että raportista on alan tehokkaaksi työkaluksi.

Vastuunsa kantavien henkilöiden tulisi ymmärtää, mitä kriisin uhka ja jännitteet yhdessä merkitsevät. Myönteisessä mielessä paperialan tulevaisuus Suomessa on turvattavissa, jos vain jännitteet puretaan ja tästä eteenpäin ryhdytään hakemaan yksissä tuumin sen asemaa pönkittäviä päätöksiä.

Raportti suuntaa katseen silmiinpistävän selvästi kohti yhteiskuntaa. Toiveiden kärkipäässä on muun muassa esitys teollisuuden sähköveron poistamisesta, verotuksen muutoksista, tutkimukseen panostamisesta ja päästökaupan pelisääntöjen muuttamisesta.

Pääosa raportin toiveista jää varmasti pelkiksi haaveiksi.

Paperiteollisuuden keskeinen ongelma on tästä eteenpäinkin tuottavuuden nostaminen, mitä seikkaa myös valtiosihteeri Sailas painottaa. Vanhat rakenteet ovat järkkymässä, mikä tosiasia olisi Suomessa korkea aika tunnustaa. Metsäteollisuuden ja Paperiliiton on pystyttävä löytämään yhteinen sävel kotimaisen paperiteollisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Päivän lehti

5.7.2020