fbpx
Uutiset

Paperiset ohjelmat vaativat myös käytännön tekoja

– Miksi Riihimäen ensi vuoden talousarvioehdotukseen ei ainakaan vielä sisälly yhtään uutta virkaa lastensuojelun tarpeisiin? Riihimäen, Hausjärven ja Lopen yhteiseen lastensuojeluohjelmaan sisältyy neljän vuoden aikana yli 20 viran tarve.

Vasemmistoliiton Niina Lahtinen arvosteli kirpakasti Riihimäen kaupunginvaltuustoa, joka oli valmis kehumaan vastavalmistunutta ohjelmaa, muttei näytä sitoutuvan sen sisältöön. Niina Lahtinen korosti, että lapset ja perheet tarvitsevat tukea, eivät paperisia ohjelmia.

Kaupunginvaltuuston maanantai-illan istuntoa leimasivat vahvasti selvitykset ja ohjelmat.

Kaupunkiin toivottiin turvallisuusohjelmaa, jäähallin kattamisen vaihtoehdot aiotaan selvittää, kulttuuriseteleiden käytön laajentamista selvitellään samoin kuin terveydenhuollon yhteispäivystyksen toteuttamista alueelle.

Jäähallin rakentamisen selvityksen tekoon tarvitaan 50 000 euron määräraha, josta päätetään vasta joulukuussa talousarvion yhteydessä.

Kulttuuriseteleitä jaetaan ensi vuonna kokeiluluonteisesti kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille.

Turvallisuusohjelma on jo muutama vuosi sitten laadittu.

Terveydenhuollon ratkaisut odottavat maan hallituksen päätöksiä kuntien rakennemuutoksista.


Poliiseja tarvitaan Riihimäelle

Illan päähuomion varasti Mikko Takalan (kok.) vuosi sitten tekemä aloite Riihimäen turvallisuuden ja poliisin vahvuuden selvittämisestä. Takalan aloitteen takana oli eläköityneen rikosylikonstaapeli Timo Vaalimaan esittämä huoli Riihimäen poliisin miesvahvuuden heikkenemisestä.

Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisilaitokselta myönsi, että käytännön työtä tekevien poliisien määrä on vähentynyt Riihimäellä. Eläkkeelle siirtyvien tilalle ei ole palkattu uusia. Heikkonen korosti, että Kanta-Hämeessä poliisin vahvuus on pysynyt vuoden 2008 tasolla.

Koko turvallisuushuoli sai huvittavan piirteen, kun Mikko Takala esitti Riihimäen lähettävän sisäministerille Riihimäen turvallisuuteen parannusta toivovan kirjeen.

Sisäministeri Päivi Räsänen istui kristillisten ryhmässä miettien, pitäisikö hänen jäävätä itsensä. Olihan kyseessä hänelle itselleen osoitettu kirje.

Tilanne ratkesi, kun Päivi Räsänen totesi Kanta-Hämeen poliisipiirin ratkaisevan, kuinka paljon Riihimäellä istuu rikoksia ratkaisevia tai turvallisuutta valvovia poliiseja ja paljonko Hämeenlinnassa. Kirje päätettiin osoittaa Kanta-Hämeen poliisipiirille eikä sisäministerille.

Sisäministeri Päivi Räsänen oli huolissaan valtion poliisihallintoon kohdistamista leikkauksista, joita kolmen vuoden sisään toteutetaan kaikkiaan 10 miljoonaa euroa. Toisaalta poliisi saa budjetissa harmaan talouden hallitsemiseen viisi miljoonaa euroa ja nuorten poliisien työllistämiseen 5,6 miljoonaa euroa.

– Taloustilanne on niin vakava, ettei poliisihallinto tule saamaan valtakunnallisesti lisärahoja, Päivi Räsänen totesi.


Verotus pysyy ennallaan

Riihimäen kaupunginvaltuusto löi lukkoon myös ensi vuoden veroprosentit. Tuloveroa verotetaan edelleen 19,75 prosentin mukaan. Kiinteistöverotus pysyi myös ennallaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,1 prosenttia, vakituisten asuntojen 0,4, muiden asuinrakennusten 0,8, rakentamattomien rakennuspaikkojen 3, voimalaitosten 2,75 ja yleishyödyllisten yhteisöjen 0. (HäSa)

Menot