Uutiset

Paperiton pohtii – eli kuka tekee ja mitä?

Puhekielessä monet sanat saavat jatkuvalla syötöllä uusia merkityksiä. Joskus sanan merkityksen muuttuminen on niin voimakas, että alkuperäinen merkitys unohtuu lähes täysin. Näin on käynyt nykyisin verbeinä tunnettaville sanoille pohtia, keksiä ja oivaltaa.

Kotuksen erityisasiantuntijan Eija-Riitta Grönrosin mukaan tyypillisempää kuitenkin on että sanan alkuperäinen merkitys pysyy käytössä tai se tunnistetaan uuden merkityksen rinnalla. Uusia merkityksiä sanoille voi syntyä yhteiskunnan muuttuessa, yksittäisen tapahtuman kautta ja kun käyttöön vakiintuu nopeasti uusia innovaatioita.

– Yleensä konkreettisen merkityksen lisäksi sanalle syntyy kuvallinen merkitys. Kestää hyvin kauan, että sanan vanha merkitys häviää käytöstä, jos häviää ollenkaan, Grönros toteaa.

Erityisesti tietotekniikan kehitys muutti ja muuttaa yhä monen sanan merkitystä arkipäivässä: tabletti, hiiri, kirjanmerkki ja palomuuri ovat vain muutamia esimerkkejä.

Aivan viime vuosina sanat tipaton ja paperiton ovat saaneet uudet merkitykset alkoholin kulutuksen vähentämispyrkimyksien ja laittomien maahanmuuttajien kautta.

– Monilla merkityksillä voi aina leikkiä. Eihän Fingerpori-sarjakuvaakaan olisi ilman sanojen monia merkityksiä, Grönros sanoo.

Se miksi monet nuoremmista sukupolvista eivät enää kuitenkaan tunnista pohtia, keksiä ja oivaltaa -verbien alkuperää, johtuu yhteiskunnan muutoksesta ja tekniikan kehityksestä.

– Näillä sanoilla on alunperin maatalouteen liittyneet merkitykset. Kun menetelmät ovat muuttuneet, alkuperäiset käyttötarkoitukset ovat kadonneet.

Pohtia

– Vielä 1950-luvulla sanakirjamerkityksen mukaan pohtia tarkoitti viljan puhdistamista. Pohtimella puhdistettiin roskat pois leipäviljasta. Nykyisin sanakirjassa kerrotaan pohtimisen olevan vain harkitsemista ja miettimistä.

Keksiä

– Keksiä juontaa keksi-sanasta. Keksi oli koukkupäinen sauva, jolla pyrittiin tavoittamaan ja nostamaan asioita.

Oivaltaa

– Oivaltaminen juontaa oiva-sanasta. Oiva puolestaan tarkoitti alunperin päätä.

Asiasanat