Uutiset

Paperityö vähenee

Kanta-Hämeessä siirrytään Kelan korvaamien taksimatkojen sähköiseen suorakorvaukseen maaliskuun ensimmäisestä päivästä alkaen.

Uusi käytäntö on merkittävä uudistus taksiautoilijoiden kannalta.

-Uudistus on pelkästään positiivista, paperihommat vähenevät. Ennen on pitänyt täyttää kolme eri lappua, ennen kuin korvauksia on saanut, taksiautoilija Antti Hakala sanoo ja naurahtaa, että Kela hyppää suoraan tsaarin ajasta nykyaikaan.

Kun Hakala saa tilauksen Kanta-Hämeen Taksikeskuksesta, hän näkee tilauspäätteestä asiakkaan Kela-numeron. Numero syötetään maksupäätteeseen matkan päätyttyä ja asiakas maksaa vain omavastuuosuutensa. Hakala saa korvauksen matkan loppusummasta, kun Kela on käsitellyt sähköisesti tulleen laskun.

Hämeen Taksi oy:n toimitusjohtaja Jukka Ylimäki toteaa, että järjestelmän ansiosta asiakkaan omavastuuosuuden katto voi tulla nopeammin täyteen, sillä taksikuskit eivät aiemmin ole välttämättä vieneet papereita Kelaan, jos taksimatkan loppusumma on ollut pieni.


Uudistus ei vaikuta korvauksiin

Asiakkaan kannalta muutos näkyy selkeimmin siinä vaiheessa, kun asiakas on tilaamassa taksia.

-Taksia tilattaessa asiakkaan täytyy kertoa nimi, sosiaaliturvatunnus, onko mukaan tulossa saattaja ja mitä apuvälineitä hänellä on mukanaan, Ylimäki luettelee.

Kela-kortti kannattaa pitää taksimatkan aikana mukana, jos on oikeutettu Kelan korvauksiin. Kelan korvauksiin muutos ei vaikuta.

Ylimäen mukaan Kanta-Hämeen alueella 90 prosenttia takseista on kuulunut aluetaksin piiriin, joten niiden ei ole tarvinnut satsata laitteisiin uudistuksen takia. Laitteiden uusiminen koskee vain pientä osaa kuskeista. Laitteen hinta on noin 1000-1500 euroa.

Taksiautoilijan kontolle jää järjestelmän liittymismaksu ja kuukausimaksu.

-Ne summat eivät ole merkittäviä, Hakala summaa.


Uudistuksella haetaan säästöjä

Kelan terveysosaston pääsuunnittelija Anne Giss toteaa, että asiakas voi tietyissä tapauksissa säilyttää tutun taksinkuljettajan, vaikka tilaukset tehdäänkin tilausvälityskeskuksen kautta.

-Esimerkiksi vaikeavammaiset ja alle 16-vuotiaat yksin matkustavat voivat valita tutun kuskin.

Jos taksi tilataan jostain muusta numerosta kuin palvelunumerosta, asiakkaan täytyy maksaa koko matkan hinta ja hakea itse korvausta Kelasta.

Kelan taksimatkojen suorakorvaus on ollut käytössä Keski-Suomen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Gissin mukaan Keski-Suomessa säästettiin 28 000 ajokilometriä uuden järjestelmän avulla.

-Rahallinen säästö on yli 400 000 euroa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella korvattiin viime vuonna noin 83 000 taksimatkaa. Korvauksia maksettiin 3,6 miljoonaa euroa. (HäSa)