Uutiset

Papin perhe soveltaa jouluaikataulun isän töihin

Joulun aika on papeille vuoden kiireisintä. Tahti tiivistyy jo ensimmäiseltä adventilta ja joulun aikaan liittyviä tilaisuuksia riittää loppiaiseen saakka. Keskivertosuomalaiselle joulu on vuoden suurin juhla ja se näkyy myös seurakunnan tilaisuuksissa.

Valmistautuuko pappi joulun ajan tilaisuuksiin toisin kuin muulloin, seurakuntapastori Mikko Sulander Hämeenlinnasta?
– Joulun tilaisuuksiin ehkä pohtii tavallista perusteellisemmin, mitä sanoisi. Ettei tyytyisi tavallisiin kliseisiin. Että osaisi sanoa jotain enemmän.

Harmittaako pappia, että jotkut tulevat kirkkoon vain kerran vuodessa, juuri jouluna?
-Ei harmita, vaan sitä ajattelee, että on tärkeää tavoittaa nämä ihmiset juuri nyt, koska he ehkä seuraavan kerran tulevat vasta vuoden päästä. Pitäisi löytää sanoma, joka koskettaa heitä.

Miksi ihmiset sitten tulevat kirkkoon jouluna?
-Se on varmaan samaa sarjaa joulukuusen ja kinkun kanssa. Jouluun kuuluva tapa, joka tuottaa hyvää mieltä. Kirkosta ihmiset etsivät pyhyyden kokemusta. Onhan joulu ainoa aika vuodessa, jolloin esimerkiksi radiossa soitetaan paljon hengellistä musiikkia.

Itse olet vastuussa seurakunnan lapsityöstä. Käyvätkö lapsiperheet seurakunnan tilaisuuksissa?
-Lapsiperheiden määrä lisääntyy koko ajan. Seurakunnan lapsityö tulee perheille tutuksi lapsikerhojen kautta. Vuosittain on 15-20 lastenkirkkoa. Ne ovat minulle kaikkein läheisimpiä tilaisuuksia.

Olet mukana jouluaattona lapsiperheiden joulukirkossa Poltinahon seurakuntatalolla. Mitä aiot saarnata siellä?
-Ei siellä saarnata, mutta aion puhua joulutähdestä. Tarkemmin en paljasta sitä. Toivon, että mahdollisimman moni tulee kuulemaan.

Millainen perhe sinulla on ja miten vietätte joulua?
-Meitä on vaimo ja kaksi tytärtä. Vanhempi on 2 vuotta 4 kk ja nuorempi 4 kk. Lapsiperheiden joulukirkosta menemme joulusaunaan ja sitten syömme jouluaterian. Tiedän myös, että meille tulee joulupukki, koska olen neuvotellut asiasta kollegani aviomiehen kanssa. Joulupäivän aamuna olen vielä liturgina joulujumalanpalveluksessa. Sen jälkeen aiomme sukuloida perheen kanssa ja viettää ihan tavallista nuoren perheen joulua, johon yhdistetään traditioita molempien vanhempien kotoa.

Oletko joka joulu töissä?
-Tämä on nyt kolmas jouluni pappina ja Hämeenlinnassa. Olen ollut töissä joka joulu. Vaimo tiesi naimisiin mennessämme, mitä tuleman pitää. Nyt kun yhdistynyt seurakunta on näin suuri, on mahdollista jonain jouluna saada vapaatakin.

Maksetaanko papeille erillistä sunnuntai- ja pyhätyökorvausta kuten monissa muissa ammateissa?
-Ei makseta. Meidän ammatissa kaikki päivät ovat samanlaisia. Viikkoon tulee kyllä kaksi vapaapäivää, mutta sunnuntaille vapaapäivä osuu vain kerran kuukaudessa. Usein vapaata on maanantaina ja tiistaina. Tämän kyllä tietää jo ammattia valitessaan. Papin työ on kutsumusammatti.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic