Kolumnit Uutiset

Paranna terveyttä ja ystävysty

Ystävä on suomen kielessä voimakas sana. Englanniksi melkein kuka tahansa tuttu on friend, mutta suomalainen käyttää ystävä-sanaa säästeliäämmin ja tuttu-sanaa useammin.

Oxfordin yliopiston luennoitsija Felix Reed-Tsochas on kuvaillut ihmisen ystävyyssuhteita sipuliksi, jossa on kerroksia. Hänen mukaansa ihmisellä voi olla sisimmässä kerroksessa vain muutama todella läheinen ystävä.

Muissa ystävyyden kerroksissa sijaitsevat loput kaverit, puolison sukulaiset ja ne tutut, joille morjenstetaan autosta, mutta joiden nimi ei muistu mieleen. Mitä kauemmas sisimmästä kerroksesta siirrytään, sitä enemmän ihmisiä kerrokseen kuuluu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tutkimuksen mukaan noin joka kymmenes suomalaisnuori on vailla yhtään läheistä ystävää.

Ystävättömät kokevat terveydentilansa huonommaksi kuin ne nuoret, joilla on edes yksi läheinen ystävä.

Pienen kunnan kasvattina olen nähnyt läheltä, miten osa lapsista ja nuorista kärsii läpi kouluvuosiensa ilman ystäviä. Jos koulussa ei saa ystäviä, harrastuksista niitä voisi saada – jos harvoissa harrastusvaihtoehdoissa pyörisi muita kuin niitä samoja tyyppejä, jotka eivät ota piireihinsä koulussa.

Ystävien etsiminen tuottaa päänvaivaa koululaisten lisäksi aikuisille. Esimerkiksi Facebookissa on lukuisia ryhmiä uusien ystävien etsimiseen.

Ulkomaalainen ystäväni kehitti Suomessa asuessaan teorian suomalaisten ystäväkiintiöstä ja siitä, miksi suomalaisten kanssa on vaikea ystävystyä. Hänen mukaansa keskivertosuomalainen on tyytyväinen ystäviensä määrään, jos hänellä on yksi vanha koulukaveri, yksi kiva työkaveri ja yksi kaveri, jonka kanssa voi lähteä lenkille.

Ystävyydelle kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus. THL:n mukaan yksinäisillä on suurempi riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen kuin ihmisillä, joilla on edes yksi hyvä ystävyyssuhde.

Vaikka itsellä onkin riittävä määrä ystäviä, kannattaa antaa mahdollisuus toiselle ihmiselle.

Ystäväksi rupeamalla saattaa parantaa toisen ihmisen elämänlaatua ja terveyttä.

Mainos