Kolumnit Uutiset

Parempi ajoissa kuin pakon edessä

Putkiremonttia vältellään. Kun yli 40-vuotiaassa kerrostalossa ei ole tehty putkiremonttia, se vaikuttaa asuntojen hintoihin.

Mahdolliset ostajat olettavat, että remontti on piakkoin tulossa ja tinkivät hintaa alaspäin.

Pelkona on myös se, että tekemätön putkiremontti merkitsee vesivahinkoja ja kustannuksia taloyhtiölle sekä asukkaille.

Taloyhtiöillä pitää olla suunnitelma kunnossapidosta ja tulevista kunnostuskohteista. Se ei kuitenkaan estä sitä, että osakkaiden enemmistö voi halutessaan lykätä tarpeellisiakin remontteja hamaan maailmantappiin.

Tästä monissa taloyhtiöissä saadaankin aikaan mehevimmät riidat. Usein muutama iäkkäämpi, alusta asti talossa asunut henkilö vastustaa remonttia ajatuksella ”minun jälkeeni vedenpaisumus”.

Toisella puolella on myöhemmin taloon muuttaneita ihmisiä, jotka odottavat, että asunnon arvo nousee vähintäänkin remontin hinnan verran, mieluummin hieman enemmän.

Kahden putkiremontin tai oikeastaan linjasaneerauksen kokemuksella kuvittelin, että tämmöisistä kokouksista kuitenkin selvitään lievällä kiistelyllä ja mahdollisella äänestyksellä.

Nykyinen lähemmäs 60-vuotias asuintaloni olisi tarvinnut linjasaneerauksen jo 10 vuotta sitten.

Todenteolla asiaan tartuttiin vasta, kun pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja onnistuttiin vaihtamaan.

Kokous, jossa remonttipäätös tehtiin, ei unohdu helposti. Siellä järjestettiin suljettu lippuäänestys jopa ääntenlaskijoista.

Viivytystaistelu ei muuttanut lopputulosta, koska huomattava enemmistö on jo pitkään odottanut, että remontti tehdään.

Jos asiaan olisi tartuttu esimerkiksi viisi vuotta sitten, urakka olisi tullut huomattavasti edullisemmaksi. Juuri nyt saneerausrakentamisen markkinat ovat Etelä-Suomen kaupungeissa kuumenneet ja hinnat pilvissä.

On ymmärrettävää, että remontin kalleus pelottaa, mutta mitä etäämmälle sitä lykkää, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee.

Meidänkin taloyhtiössämme on jo maksettu yksi yli 30 000 euron vesivahinko, jota vakuutusyhtiö ei enää suostunut korvaamaan.

Linjasaneeraus sisältää paljon muutakin kuin viemärien ja käyttövesiputkien uusimisen.

Tulee uutta vesieristystä, sähköjä ja datakaapelia. Halpaa se ei todellakaan ole, mutta ehkä siitä saa joskus rahansa pois.

Päivän lehti

24.2.2020