Uutiset

Parempi joka osa-alueella

Hyvä startti ei siivittänyt Hämeenlinnan Pallokerhoa lentokeliin perjantaina jääkiekon Liigassa. Kerho meni reilun minuutin pelin jälkeen 1–0-johtoon Juha Kiilholman nollakulmasta tekemällä maalilla, mutta mainiosti kiekkoliigan aloittanut SaiPa ei siitä häkeltynyt. SaiPa otti kauden kolmannen kotivoittonsa, nyt lukemin 3–1 (2–1, 1–0, 0–0).

HPK:n päävalmentaja Kai Rautio ei jossitellut ottelun jälkeen.

– Saimme onnekkaasti hyvän alun, mutta vastustaja oli tällä kertaa parempi ihan jokaisessa erässä. Jos olemme rehellisiä, emme pystyneet saamaan kunnolla takaa-ajoa aikaan, emmekä oikein tiukkaa peliäkään. SaiPa oli joka osa-alueella parempi, Rautio myönsi.

SaiPan ykkösnimi Kerhoa vastaan oli puolustaja Simo-Pekka Riikola, joka onnistui kaksi kertaa Frans Tuohimaan ohittamisessa. Ensimmäisessä maalissa Tuohimaa oli pahasti maskissa, ja toisen Riikola laukoi käytännössä kahden pelaajan ylivoimalla. HPK:n puolustaja Craig Schira oli päässyt jäähyaitiosta vain sekuntia ennen Riikolan toista osumaa.

Tuohimaata ei voi syyttää isäntien toisestakaan maalista. Hän tökkäsi kiekon maalintekopaikkaan päässeen Patrick Davisin lavasta, mutta se kimposi hämeenlinnalaisittain ikävästi Schiran selästä Kerhon maaliin.

Ylivoima tehotonta

HPK:n ylivoimapeli on ollut alkukauden aikana huonoa. Joukkue on pelannut SaiPa-pelin jälkeen ylivoimaa – Liigan epäluotettavien tilastojen mukaan – yli 35 minuuttia, mutta maaliverkkoa se ei ole saanut heilumaan vielä kertaakaan.

HPK:n ainokaiseen maaliin syöttöpisteen saaneen Tuomas Santavuoren mukaan ylivoiman kehnous oli myös yksi SaiPan voiton syistä.

– Ylivoima tökki taas tänään jonkin verran. SaiPa teki ylivoimalla ja me emme. Se oli ainakin yksi avain, Santavuori sanoi.

Alkukauden neljässä ottelussa kaksi maalia tehnyt ja yhden syöttänyt Santavuori haluaa Kerhon pelaavan ylivoimaa yksinkertaisemmin.

– Sitä pitäisi pelata samalla tavalla kuin viidellä viittä vastaan, reagoida samalla tavalla kiekkoihin kulmissa. Nyt katselemme liikaa, kuka kiekon hakee. Reagoinnin pitäisi olla parempaa.

SaiPa vahva johtoasemassa

SaiPa pelasi johtoasemassaan hyvin. Se tukki keskialueen taitavasti, puolusti omassa päässä hyvin, eikä päästänyt HPK:ta liian usein nokikkain maalissa pelanneen kokeneen Jussi Markkasen kanssa. Markkanen puolestaan torjui varmasti, eikä edes pienestä kulmasta mennyt avausmaali sekoittanut hänen peliään.

Santavuori oli kuitenkin sitä mieltä, että HPK sai riittävästi luotua maalipaikkoja.

– SaiPa tukki pelin aika hyvin, mutta meillä oli silti omat paikkamme. Tänään emme vain onnistuneet, eikä pelimme ollut ihan parasta. Onneksi lauantaina on uusi mahdollisuus, Santavuori viittasi lauantain kotiotteluun Jukka Rautakorven valmentamaa Tampereen Tapparaa vastaan.

HPK ei hävinnyt SaiPalle kertaakaan. Lappeenrantalaisten päävalmentaja Pekka Tirkkonen olikin tyytyväinen, että SaiPa sai Kerhosta voiton tällä kaudella heti ensiyrityksellä.

– Tämä oli meille hyvä viikko. Kaadoimme kaksi viime kauden mörköä, ensin tiistaina Bluesin ja nyt HPK:n. Mielestäni tämä oli hyvä taistelupeli. Joukkue pani itsensä likoon. Meillä oli vaikeitakin hetkiä, jotka puolustimme pois. Kentällä oli yhdessä tekemisen meininki, Tirkkonen arvioi. (HäSa)

Asiasanat