Uutiset

Parempi turha testi kuin tusina tartuntaa

Olen vastuuni tunteva nuori nainen: Käytän aina ehkäisyä uuden partnerin kanssa. Valitettavasti aina se ei auta, kondomit menevät rikki ikävän usein.

Vastuuni tuntevana ihmisenä käyn testeissä. Haluaisin käydä niissä säännöllisesti, mutta Hämeenlinnassa ja monissa muissa kaupungeissa se on yllättävän vaikeaa. Hoitajalle pitää valehdella, jotta saa lähetteen klamydiatestiin. Muita testejä hoitaja ei kuulemma voi määrätäkään.

Mainio esimerkki testiin pääsyn vaikeudesta on, että hoitoalan ihmisenä tiedän, mitä tauteja pettäneen ehkäisyn jäljiltä voi saada. Hoitajan mukaan hiv ja hepatiitit ovat vain suonensisäisten käyttäjien sairauksia.

Aikanaan Helsingissä hoitaja kertoi, ettei hiv-tartuntaa saa kuin ulkomaalaisilta. Kumpikaan näistä faktoista ei kyllä pidä paikkaansa, mutta onhan se sitten mukava ihmetellä, kun nuoret eivät tajua kuinka taudit leviää.

Positiivisena palautteena voin sanoa, että Hämeenlinnassa hoitaja sentään kehotti pitämään huolta kumin käytöstä. Edelleen tosin ihmettelen, millaisen tarinan kehittäisin, kun yritän saada loputkin ”mukavat yllätykset” seulottua. Vai pitääkö mennä yksityiselle ja maksaa itsensä kipeäksi, kun kunnallinen terveydenhuolto ei tunnu juurikaan välittävän siitä, millaisia pieniä epidemioita nuorisossa esiintyy.

Ei ole mikään ihme, että harva nuori edes viitsii käydä testattavana. On aivan turha kysellä oireita, kun suuri osa tartunnoista on oireettomia. Turhaa on kysellä partnerinkaan historiaa. Harva jaksaa urkkia ja pääasia on, että tahtoo estää sen ettei itse levitä mitään.

Hyvä päätös mielestäni olisikin, että jokainen ihminen, joka koskaan missään pyytää päästä sukupuolitautitesteihin, myös pääsee niihin ja häneltä testattaisiin kaikki mahdolliset taudit. Näin ihan lähimpien ihmisten turvallisuuden vuoksi, vaikka itsestään ei niin välitetäkään. Kukaan ei ansaitse tämän lajin yllätyksiä.

Hoitajakin voi jossain tilanteessa työnsä puolesta kontaktissa tartunnan saaneen ihmisen veren kanssa. Minä ainakin haluaisin silloin tietää, mitä tauteja asiakkaalla on.

Voisi se olla helpompaakin

Hämeenlinna

Päivän lehti

21.1.2020