Uutiset

Parhaat viinit loppuivat velallisten korkojuhlissa

Velallisten kaksi vuotta jatkuneet korkojuhlat ovat päättymässä. 12 kuukauden euribor nousi yli 2 prosentin maanantaina.

Markkinoilla ollaan varmoja, että Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto nostaa ohjauskorkojaan torstaina tai viimeistään sitä seuraavassa kokouksessa. Ekonomistit uskovat, että EKP aloittaa sarjan koronnostoja.

-On ehdottoman varmaa, että korot nousevat. Yksittäisen kokouksen päätöstä on sen sijaan vaikea ennustaa, Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen sanoo.

Välitön syy korkojen korottamiseen on selvä. Euroalueen inflaatio on noussut yli 2 prosentin. Etla odottaa, että Suomessa kuluttajahintojen nousu kiihtyy 3,5 prosenttiin tänä vuonna.

Jos mitään ei tehdä, inflaatio karkaa paljon EKP:n tavoitetta korkeammaksi. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet vakuutti maaliskuun alussa, että keskuspankki ”toimii päättäväisesti ja ajoissa” varmistaakseen hintavakauden.

Sorjonen muistuttaa myös muista vaaroista, jos korkotaso pysyy pitkään erittäin matalana. Euroalueella talous on jo kääntynyt taantumasta pieneen kasvuun.

-Erilaiset hintakuplat ovat mahdollisia, jos korot eivät kehity taloudellisen aktiviteetin mukana.

Neutraali korko?5,5 prosenttia

Peukkusääntönä korkotason pitäisi määräytyä niin, että nimelliskorko on yhtä kuin nimelliskasvu. Toisin sanoen korko olisi bruttokansantuotteen kasvu plus inflaatio.

-Suomelle neutraali korko olisi siten tällä hetkellä 5,5 prosenttia. Sääntö soveltuu kuitenkin tilanteisiin, joissa takana ei ole nykyisen kaltaista syvää taantumaa.

Euroopan keskuspankin tärkein ohjauskorko on pidetty toukokuusta 2009 lähtien 1 prosentissa. EKP:n uskotaan nyt tekevän sarjan 0,25 prosenttiyksikön koronnostoja. Useat tutkimuslaitokset arvioivat ohjauskoron nousevan 2 prosenttiin tämän vuoden lopulla. Korotukset jatkuisivat edelleen ensi vuonna.

-Ohjauskorko on lähes kaksinkertainen vuoden lopulla. Ensi vuodesta ei ole vielä tietoa. Epäilemättä korkoja edelleen nostetaan, jos mitään kielteistä ei tapahdu.

Pääjohtaja Trichet on kiistänyt näkemyksen, että keskuspankkikorot lähtevät nousuun sarjoina korotuksia.

-Ei voi tehdä vain yksittäistä koronnostoa. Täytyy käynnistää koronnostojen sarja, Sorjonen sanoo.

Sorjonen huomauttaa, että markkinat ovat jo reagoineet odotuksiin ohjauskorkojen nostoista ja markkinoiden likviditeetin pienentämiseen. Markkinakorot lähtivät hienoiseen nousuun jo viime vuonna. 12 kuukauden euribor oli vain runsas 1,2 prosenttia vuosi sitten. (HäSa)