fbpx
Uutiset

Pariisi on lähes kuollut kaupunki – Nuorten joutuminen uhreiksi raivostuttaa

Ranskalaisille eilinen iskusarja on kuin täystyrmäys. Ääri-islamistien hyökkäyksiin oli moni henkisesti varautunut, mutta näin valtava isku on liikaa.

Lähinaapuristossani asuva hyvin maltillinen katolinen perhe kutsui koko suvun kotiinsa rukoilemaan kuolleitten puolesta.

Pariisissa liikennettä on tavalliseen lauantaihin verrattuna vain nimeksi. Metrot ja bussit kulkivat puoliltapäivin lähes normaalisti, mutta matkustajia oli vain nimeksi. Heistäkin monet olivat ulkomaalaisia turisteja.

Kaupungin vilkkaimmin liikennöity asema Chatelet oli aavemainen.

– Pakko matkustaa vaikka ei todella huvita, tokaisi keski-ikäinen rouva noustessaan vaunuun.

Monet tavaratalot ovat kiinni. Suurimmista oopperan lähellä sijaitseva Galeries Lafayette oli auki aamupäivän ja sulki sitten ovensa. Kaupungintalon kupeessa olevan BHV:n ovissa luki ”suljettu toistaiseksi”.

Hyvin monien pikkuliikkeiden rautaesirippu olivat alhaalla ja suurtenkin kahviloiden ovet kiinni. Itä-Pariisissa toimiva Disneyland ilmoitti sulkevansa, ainakin täksi päiväksi.

Varatoimenpiteinä koko Suur-Pariisissa kaikki normaalisti lauantaisin auki olevat virastot ja koulut on suljettu, samoin kirjastot ja monet muut julkiset tilat. Pariisin kaupungissa myös pääsy lasten leikkipuistoihin evättiin.

Bataclan´in lähellä boulevard Richard Lenoir ´illa harva kahvila oli auki ja niissäkin vain jokunen asiakas. Paikan emäntä ei halunnut kommentoida iskuja, tokaisi vain:

– Helvetin siat, eihän niillä nuorilla raukoilla ollut mitään mahdollisuutta päästä edes karkuun.

Baaritiskillä lehteä lueskellut kesi-ikäinen mies heitti väliin:

– Se, että nuorisoon hyökätään, on minusta kamalaa. Katsos vaan, etteivät Allahin sotilaat ampuneet lapsia koulun pihaa”, hän lähes mylvi.

Herra ei sen enempää halunnut puhua.

Patrick Le Rouan

Asiasanat

Menot