Uutiset

Pariisin keltaliiviprotestissa yli tuhannesta kiinniotetusta 619 pidätetty, turistit palailivat kaduille

Keltaliiviliike on "taloudellinen katastrofi", sanoi Ranskan valtiovarainministeri
Ohikulkija katsoi Starbucks-kahvilan lauantai-iltana rikottuja ikkunoita Pariisissa Saint Lazaren rautatieaseman lähellä sunnuntaina.

Pariisi korjaili lauantaisen keltaliivien neljännen mielenosoituksen tuhon jälkiä sunnuntaina. Television uutiskuvat näyttivät, miten poltettuja autonrankoja hinattiin pois keskustasta samalla kun turistit uskaltautuivat takaisin kaduille hotellihuoneistaan.

Kaupat ja nähtävyydet avautuivat ”mustan lauantaina” jälkeen jälleen yleisölle. Lauantaina kaduilla ei liikkunut kuin keltaliivisiä mielenosoittajia, joita oli Pariisissa yhtä paljon kuin poliiseja, noin 8 000 molempia.

Lauantaina armeijan ajoneuvot olivat ensimmäistä kertaa käytössä Pariisin keskustassa. Kaupungin sydämessä ulos tulleet paikalliset joutuivat juoksemaan karkuun agressiivisesti käyttäytyneitä mielenosoittajia.

Yli sata loukkaantui

Mielenosoitukseen osallistui sisäministeriön mukaan koko maassa 136 000 mielenosoittajaa koko maassa. Poliisi otti kiinni yli 1 700 ihmistä väkivaltaisuuksien takia. Heistä 1 220 on pidätetty, joista noin puolet Pariisissa.

Pariisissa 126 ihmistä loukkaantui. Heistä ainakin seitsemän on poliiseja, kertoi Libération.

Useat keltaliivit matkustivat eri puolilta maata Pariisiin protestoidakseen pienituloisten elinolojen parantamiseksi. Monet vaativat puolitoista vuotta hallinneen presidentti Emmanuel Macronin eroa.

”Ranska on kriisissä”

Keskustan yrittäjiä sunnuntaina tavannut valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi, että Ranska on kriisissä. Vaikka lauantain vahingot eivät olleet yhtä tuhoisia kuin viikon takaisen mellakan, tilanne on vakava.

Liikkeet joutuivat sulkemaan ovensa parhaan joulusesongin aikana. Hotellit ovat saaneet puolet vähemmän varauksia kuin tavallisesti.

– Se on katastrofi kaupalle, taloudelle, tämä on kansallinen kriisi, Le Maire sanoi.

Presidentti Macron kommentoi uransa vakavinta kriisiä alkuviikosta.

– Ei ole olemassa taikaluutaa, jolla keltaliivien ongelmat voitaisiin lakaista pois, sanoi hallituksen tiedottaja Benjamin Griveaux televisiohaastattelussa sunnuntaina, muttei tarkentanut, milloin Macronin esiintyminen on.

– Macron ei voi sanoa mitään tilanteen ratkaisemiseksi, kaikki presidentit ovat lopulta samanlaisia, sanoi lauantaina keltaliiviprotestiin osallistunut Florian Bonnet.