Uutiset

Paritusepäily nolo ja kiusallinen venäläisille

Helsingin rikospoliisi on muutaman kuukauden kestäneissä tutkimuksissaan paljastanut laajan paritusjutun. Erikoiseksi asian tekee se, että prostituutiota on harjoitettu Venäjän kaupallisen edustuston omistamissa huoneistoissa. Kymmenkuntaa huoneistoa on käytetty prostituutioon monen vuoden ajan ja siitä saadut huomattavan suuret tulot on tilitetty kuitteja vastaan suoraan edustustoon.

Venäjän kaupallinen edustusto kiistää sekaantuneensa juttuun, vaikka on ilmeistä, että kaksi sen palveluksessa ollutta diplomaattia ovat sen päätekijöitä. He ovat jo poistuneet Helsingistä takaisin Venäjälle. Poliisin haavissa on vain yksi epäilty, joka ei nauti diplomaattista koskemattomuutta.

Ei ole mikään salaisuus, että Suomessa on ammattimaista prostituutiota, muuallakin kuin pääkaupungissa. Salaisuus ei ole sekään, että maailman vanhimman ammatin harjoittajista huomattava osa tulee naapurimaistamme, Venäjältä ja Baltiasta.

Tiedossa on sekin, että prostituutiota pyörittävät rikollisliigat ja siihen liittyy muutakin laitonta toimintaa. Maksetut seksipalvelut on myös tunnettu kiristyskeino, jonka avulla hankitaan arkaluontoisia, salaisia tai luottamuksellisia tietoja ja vakoillaan.

Suomen lakien mukaan paritus on yksiselitteisesti rikos, josta maksimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Jutun selvittäminen on kuitenkin vaikeata, koska kaksi epäiltyä on nauttinut diplomaattista koskemattomuutta eikä heitä voi kuulustella normaalin epäillyn tapaan.

Diplomaattien koskemattomuudesta on sovittu vuonna 1961 Wienin yleissopimuksella. Sen vastapainoksi edellytetään kuitenkin joka suhteessa nuhteetonta käytöstä. Vakavat rikkeet, joita Suomessa vuosien mittaan on ollut vain muutama, ovat yleensä johtaneet viralliseen pyyntöön diplomaatin poistumisesta asemapaikastaan. Näin lähetystöt ja edustustot ovat myös menetelleet.

Paritusepäily on Venäjän federaation edustustolle perin nolo ja kiusallinen. Se luo epäilyksen varjon Helsinkiä laajemmallekin; harjoitetaanko laittomuuksia myös muissa edustustoissa kautta maailman.

Vaikka jupakka ei ilmeisesti vaikuta Suomen ja Venäjän ulkopoliittisiin suhteisiin sitä eikä tätä, olisi ensijaisesti venäläisten etujen mukaista, että juttu selvitettäisiin pohjiaan myöten. Poliisiyhteistyötä ei pitäisi diplomaattistatuksella vaikeuttaa, sillä kotiutetut virkailijat eivät Venäjällä nauti erivapauksia.

Epäiltyjen saattaminen vastuuseen teoistaan saattaa kuitenkin olla vaikeata. Poliisin työ ei ole missään nimessä mennyt hukkaan. Paritusvyyhden paljastaminen osoittaa, että meillä rikollisuutta ei paineita villasella, olivatpa epäillyt keitä tahansa.

Oikeusvaltiossa ei voida suhtautua lakeihin piittaamattomasti, ei edes diplomaattipassin ja sen suoman koskemattomuuden turvin.

Päivän lehti

13.7.2020