Uutiset

Pärjäämisestä rangaistaan edelleen

Hämeenlinna 8.6.2005

Suomessa on Veronmaksajain Keskusliiton tuoreen tutkimuksen mukaan eurooppalaiseen tasoon nähden ankara marginaalivero. Keskituloisilla vero on peräti 7,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopassa keskimäärin, kertoo liiton vertailu. Suomalaisia pienituloisia marginaalivero kohtelee samaan tapaan kuin 13 muussa eurooppalaisessa valtiossa.

Marginaalivero ei ole vain verotuksen käsitteenä pelkkä mitätön yksityiskohta. Marginaaliverolla mitataan veroruuvin kiristymistä silloin, kun palkkatulot kasvavat. Kaiken lisäksi on turha keskittyä pelkästään marginaaliveroon: vain pienituloisten verotus on eurooppalaista keskitasoa. Erityisen kaltoin verottaja kohtelee suomalaisia perheitä.

Veronmaksajain Keskusliiton tutkimukset ovat saaneet tähänkin asti ristiriitaisen vastaanoton. Niin käynee tälläkin kertaa. Kaikissa tutkimuksissa on heikot kohtansa, mutta tästä huolimatta liiton vertailu on aivan varmasti suuntaa antava. Mikään uutinen Suomen kireä verotus ei edes ole, sillä jokseenkin samaan tulokseen on päädytty lukuisissa muissa tutkimuksissa.

Työntekoon, ahkerointiin ja elämässä menestymiseen kannustavan yhteiskunnan pitää olla huolissaan kireästä marginaaliverosta. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että verotus rankaisee liian ankarasti palkansaajaa, joka menestyy, etenee urallaan ja jonka palkka hyvin tehdyn työn tai lisäansioiden hankkimisen tuloksena kasvaa. Työssä etenemistä rangaistaan jo pienillä palkkatasoilla, muistuttaa Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Suomalainen verojärjestelmä lähtee siitä, että verotus kiristyy tulojen kasvaessa. Lähtökohta on hyvä, sillä verotus tasaa tuloja ja verovaroilla pidetään yllä pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa. On kuitenkin perin juurin väärin, kun verottaja on rohmuamassa merkittävän suuren osan elämässään pärjäävän suomalaisen palkankorotuksista.

Suomalaisia on kannustettu jopa rakastamaan veroja. Tällaiset puheet ovat pelkkää puppua. Verotusta voi sietää, mutta vain silloin, kun verotus kohtelee ihmisiä tasavertaisesti ja edes suunnilleen oikeudenmukaisesti. Tässä mielessä suomalaisessa verotuksessa on edelleen paljon kehitettävää. Kyllä verotus tulee järjestää siten, että työnteosta palkitaan mieluummin kauhalla kuin teelusikalla.

Veronmaksajain Keskusliiton tutkimus patistaa keventämään verotusta. Näköpiirissä ei ole edelleenkään edes mallia, jolla suomalaisten palkansaajien verotaakkaa voisi yhdessä hujauksessa ratkaisevasti keventää. Ainoa mahdollisuus on tehdä määrätietoista työtä verotuksen keventämiseksi. Tulokset ovat olleet tähän mennessä selkeästi myönteisiä, mutta vaatimattomia.

Tieto perheiden kovasta verotuksesta antaa aiheen kysyä, mitä lopulta onkaan paljon mainostettu suomalainen perhepolitiikka. Ainakaan kireän verotuksen vuoksi se ei ole maineensa veroista.

Kyllä verotus tulee järjestää siten, että työnteosta palkitaan mieluummin kauhalla kuin teelusikalla.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic