Kolumnit Uutiset

Parkkiraivo jyllää yhä vahvistuen

Hämeenlinnalaisten vihanpito kaupungin päättämää pysäköintistrategiaa kohtaan näyttää jatkuvan yhä palavana.

Viikosta toiseen asia nousee tapetille tämänkin lehden mielipidesivuilla.

Kaupunkilaisia riivaa erityisesti kiekkopaikkojen muuttaminen maksullisiksi ja noin 600 parkkiruudun hävittäminen lähivuosien aikana, millä asukkaiden mielestä heidät pakotetaan kalliilla rakennettujen pysäköintitalojen asiakkaiksi ja maksumiehiksi.

Kyllä kansa tietää.

Kuntalaiset näkevät asian myös niin, että kaupunki ajaa toimillaan ja selvityksillään toriparkkia kuin käärmettä pyssyyn.

Tämä johtopäätös on helposti vedettävissä, ja näkeepä osa tässä salaliittoteorioitakin.

Lukijat ovat syyttäneet jopa Hämeen Sanomia ”toriparkin pakkosyötöstä” (HäSa 7.3.), mikä on asiaton syytös. Se, että me kerromme lehdessä mitä asioita kaupunki valmistelee ja miten, missä vaiheessa valmistelu milloinkin on ja mitä mieltä asiaan liittyvät eri osapuolet ovat, ei ole pakkosyöttöä. Se on median keskeisin tehtävä.

Mitä ihmettä me täällä hyötyisimme siitä, että toriparkki rakennettaisiin? Ja mistähän meitä sitten syytettäisiin, jos jättäisimme näistä asioista uutisoimatta?

Täysin vailla perusteita eivät ole ne kuntalaisten vaatimukset, joissa huudellaan kokonaan ilmaisten parkkipaikkojen perään. Kyseessähän ei kuitenkaan ole mikään suurkaupunki.

Kauppakeskus Goodmanin tulon myötä tyhjentynyt Kauppakeskus Linna on nykyisellään häpeäpilkku aivan kaupunkimme sydämessä. On kuin aavekaupungissa kävelisi.

Mietityttää vain, mitä turistit mahtavat ajatella, kun he taustoja tietämättä yrittävät epätoivoisesti etsiä shoppailupaikkoja ja vireää keskustaa.

Ilmainen pysäköinti, nimenomaan kadunvarsien parkkiruuduissa ja muualla kuin parkkitaloissa, lisäisi varmasti kaupunkilaisten – ja ulkopaikkakuntalaistenkin – piipahtelua kivijalka- ja erikoismyymälöissä.

En usko, että kenestäkään on mielekästä maksaa parkkimaksua siitä, että poikkeaa viideksi minuutiksi apteekkiin tai noutamaan kahvilasta parit pullat.

Helppo asiointi toisi takuuvarmasti elinvoimaa yrityksille taloudellisesti sekä virkistäisi nuutuneen keskustan imagoa.

Joidenkin poliitikkojen ja pysäköintiyhtiön johdon mielestä sellaista asiaa kuin ilmainen pysäköinti ei olekaan.

Ei olekaan. Veronmaksajien mukaan he ovat ne maksaneet jo kunnallisveroina.

Meidät suomalaiset verotetaan muutenkin jo hengiltä. Pieni kädenojennus kaupungilta esimerkiksi ilmaisina parkkiruutuina voisi olla kiva ylläri.

Porkkana on joskus keppiä parempi kannustin.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic