fbpx
Uutiset

Parlamentin alahuone repesi nauruun Mayn brexit-optimismista - huippukokouksia johtava Tusk: Sopimukseton brexit todennäköisempi kuin koskaan

Huippukokouksia johtava Donald Tusk kirittää EU-maita, jotta brexit-neuvotteluissa ei annettaisi periksi. EU-johtajille lähettämässään kutsukirjeessä Tusk toivoo, että jäsenmaat tekisivät kaiken mahdollisen, jotta sopimukseen päästäisiin.

EU-johtajat 27 maasta päättävät keskiviikkona neuvotteluiden jatkosta.

Keskiviikkona alkavaa huippukokousta on pidetty kohtalonhetkenä sopimuksen syntymiselle, ja sen toivottiin pitkään olevan takaraja neuvotteluille.

Mahdollisuus, että Britannia jättää EU:n ilman sopimusta on Tuskin mukaan isompi kuin koskaan aiemmin.May uskoo yhä brexit-sopimukseen– Olemme saavuttamassa brexit-neuvottelujen viimeiset vaiheet, aloitti Britannian pääministeri Theresa May puheensa maan parlamentin alahuoneelle maanantaina. Alahuone repesi kommentin jälkeen nauruun, sillä eroneuvottelujen on puhuttu olevan umpikujassa.

May uskoo, että sopu brexit-sopimuksesta on yhä saavutettavissa. Hän sanoi pitävänsä edelleen neuvoteltua sopimusta parhaana lopputuloksena.

Haitallisimpana sekä Britannialle itselleen että koko EU:lle on pidetty vaihtoehtoa, jossa Britannia jättää EU:n hallitsemattomasti ilman sopimusta.

Mayn mukaan neuvotteluissa on edistytty viime viikkoina niin erosopimuksen kuin EU:n ja Britannian tulevien suhteiden tiimoilta. May sanoi, että edistystä on tullut myös vaikeana kysymyksenä pidetystä Pohjois-Irlannin rajasta.

Irlannin rajakysymyksessä on kiistaa ainakin siitä, onko rajasta sovittava hätäratkaisu pysyvä vai väliaikainen. EU ja Britannia ovat yrittäneet neuvotella hätäratkaisusta, jolla varmistettaisiin poliittisesti hyvin herkän Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan pysyminen avoimena.

Hätäratkaisu otettaisiin käyttöön, jos Britannian ja EU:n neuvottelut tulevasta kauppasuhteesta lähivuosina epäonnistuvat.Macron: Brexit-neuvotteluissa voidaan edetäMyös turhautuneet eurooppalaisministerit vakuuttivat maanantaina, että brexit-sopimuksen saamiseksi on edelleen aikaa, vaikka neuvottelut kokivat vakavan takaiskun sunnuntaina. Esimerkiksi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi sunnuntaina Twitterissä, että avainkysymyksiä on yhä auki mukaan lukien Irlannin rajan viimesijainen ratkaisu.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi maanantaina uskovansa, että brexit-neuvotteluissa voidaan edetä. Hän aikoi keskustella Mayn kanssa myöhemmin maanantaina.

Macron kuitenkin lisäsi, että EU on valmistautunut kaikkiin vaihtoehtoihin, myös Britannian sopimuksettomaan EU-eroon.

Asiasanat

Menot