fbpx
Uutiset

Parolan lukio tekee arvokasta työtä

Nimimerkki Kerberos epäili Hattulan kuntaa rasistiseksi mielipidekirjoituksessaan 24.11.2005.

Hattulan kunta saa valtiota valtionosuuden lukion ylläpitämiseen. Se ei kuluihin riitä, sen lisäksi kunta käyttää veroeurojaan lukion kuluihin noin 170 000 euroa vuodessa. Valtionosuudet eivät ole “korvamerkittyjä”, vaan kunnat voivat käyttää ne parhaaksi katsomallaan tavalla.

Parolan lukio tekee yhteistyötä Hämeen ammatti-instituutin Lepaan yksikön kanssa siten, että opiskelijat voivat suorittaa saman aikaisesti matkailun ammattitutkinnon ja suomalaisen lukion ja/tai kansainvälisiä opintoja lukiossa. Nämä opiskelijat asuvat Lepaalla.

Heistä suomalaiset ovat kirjoilla opiskelijoina HAMI:n Lepaan yksikössä ja HAMI saa heistä valtionosuudet, joilla kustannetaan opiskelijoiden opinnot, asuminen, ruokailut ja kuljetukset Parolan lukioon. Yhdistelmää opiskelevat ulkomaiset opiskelijat ovat kirjoilla Parolan lukiossa.

Näiden opiskelijoiden majoitus, ruokailu ja kuljetuskustannuksista vastaa Hattulan kunta. Lepaa saa valtionosuutta yli kaksi kertaa enemmän opiskelijoistaan kuin Hattulan kunta.

Syynä on se, että ammatti-instituutti on sisäoppilaitos ja kulut sen mukaiset. Eli lukion opiskelijoiden majoitus ja muihin kuluihin ei kunta voi saada valtiolta mitään lisärahaa.

Kun yhteistyö Lepaan kanssa aloitettiin vuonna 2002 opiskelijoita oli niin vähän, että he olivat kaikki kirjoilla Lepaan opiskelijoina, eikä ylimääräisiä kuluja Hattulan kunnalle tullut.

Muutamassa vuodessa ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä on lisääntynyt huimasti ja heidän majoitus-, ruokailu- ja kuljetuskulunsa ovat noin 100 000 euroa vuositasolla (45 opiskelijaa x n.2 200 euroa /hlö/vuosi).

Majoitus ja muut kulut vuosilta 2003-2005 eivät sisältyneet sivistystoimen talousarvioon ja ne tuotiin sivistyslautakunnan tietoon takautuvasti vasta tänä syksynä.

Hattulan kunnan pitäisi siis laittaa vuosittain valtionosuuden lisäksi lukion ylläpitämiseen reilut 270 000 euroa, jos systeemi pidetään entisellään. Ensi vuoden budjetin valmistelun aikataulu oli tiukka ja johti nopeisiin päätöksiin, joista tiedottaminen ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Kansainvälisyys ja se työ, mitä Parolan lukiossa on tehty on erittäin arvostettavaa ja tärkeää.

Toivon, että Parolan lukion opiskelijat ja henkilökunta ovat ylpeitä osaamisestaan. Uskon, että löydämme kansainvälisyyden toteuttamiseen uuden, kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, johon kaikki voivat sitoutua.

Outi Pohjanvirta

sivistyslautakunnan jäsen (kok)

Hattula

Menot