Uutiset

Parolan marssi on Saariahon testamentti

Panssarisoittokunnan kapellimestari, musiikkimajuri Heikki Saariaho ehti toteuttaa yhden suurimmista unelmistaan juuri ennen eläkkeelle jäämistään.

Maanantaina julkistettu Parolan marssi -cd-levy sisältää hämäläisten joukko-osastojen, joukkoyksiköiden, esikuntien, laitosten ja varikkojen kunnia- ja perinnemarssit. Suurin osa marsseista on levytetty aikaisemminkin, mutta ne ovat olleet huonosti saatavana vanhoilla lp-levyillä.

– Olen soittanut marsseja 40 vuotta ja tämä levy saa olla ”testamenttini”, kun siirryn toukokuussa reserviin, Saariaho sanoo.

Panssarisoittokunnan pitkän historian ajalta ei ole kovin montaa levytystä. Saariaho toivookin, että jatkossa soittokunta ottaisi asiakseen tallentaa marsseja tulevien sukupolvien kuultavaksi.

– Me olemme Hämeen ainoa soittokunta ja oli nimenomaan meidän velvollisuutemme levyttää nämä hämäläisten marssit. Jatkossa sopiva levytystahti voisi olla parin-kolmen vuoden välein, Saariaho linjaa.

Kuusi uutta marssia

Perinteisten marssien lisäksi levyltä löytyy kuusi Sotapojan taivas -tapahtuman sävellyskilpailuun sävellettyä teosta.

– Nämä uudet marssit ovat aivan oma maailmansa. Perinnemarsseja ne eivät ole, mutta todella hyviä viihdemarsseja, Saariaho luonnehtii.

Mukaan valikoituivat sävellyskilpailun voittajan Ilari Hylkilän Kunniamarssin lisäksi myös levyn aloittava Jukka Viitasaaren Nuoret leijonat, Esko Heikkisen The Corner, Anita Lehdon Onnellisten tähtien soturi, Kimmo Kopran Whistlen ja Pasi-Heikki Mikkolan Paras paikka.

Hattulasta kotoisin olevalle Anita Lehdolle Onnellisten tähtien alla oli hänen ensimmäinen marssinsa.

– Opiskeluaikana sovitin teoksia puhallinorkesterille ja innostus lähti siitä. Sävelsin mielestäni rakenteeltaan hyvin perinteisen marssin, mutta monet kertovat löytäneensä siitä moderneja piirteitä.

Lehdon ura marssien parissa on lähtenyt hyvin käyntiin, sillä hän on saanut kustannussopimuksen myös toiselle säveltämälleen marssille.

Parolan marssia ei saa levykaupoista, mutta sen voi ostaa suoraan Panssarisoittokunnasta Linnan kasarmeilta, 03 – 181 40252. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic