fbpx
Uutiset

Parolan viisikko hankki opintoviikon erotuomarikurssilla

Parolan lukion Henna Jalasvirta, 16, innostui hyvänä futaajana, kun lukion valinnaiskurssina oli mahdollisuus osallistua jalkapallon erotuomarikoulutukseen ja suorittaa peruskurssi.

– Erotuomarikoulutuksen ansiosta sain olla mukana futiksen parissa. Kurssi oli kiva, vaikka pelaaminen on vielä mukavampaa, kertoi Jalasvirta lauantaina Pullerilla, kun Parolan erotuomarikoulutus huipentuu Cumulus-turnauksen vihellyksiin.

Henna ja toinen kurssille osallistunut tyttö, samanikäinen Anna Virtanen, pelaavat JanPan B-tyttöjen joukkueessa. Kurssille osallistui myös kolme lukiolaispoikaa.

– Mukava kurssi. Pieniä uusia asioita tuli opittua. Sen erotuomarikoulutus myös opetti, että tuomarina olo ei ole aina helppoa. En ollut aiemmin viheltänyt yhtään peliä, mutta tänä keväänä olen ollut tuomarina viidessä pelissä. Voin tehdä tuomarintehtäviä silloin tällöin jatkossakin, sanoi Anna Virtanen, joka pelaa myös Mimmi ParVin naisten harrasteryhmässä.

Henna ja Anna keskittyivät lauantaina pelaamaan JanPan ottelun, mutta sunnuntaina kumpikin tyttö puhaltaa neljä ottelua. Heillä on siis tiivis viikonvaihde jalkapalloilun parissa.

– Olen viheltänyt tähän mennessä viisi peliä, osa oli koulun turnauksessa ja osa on ollut Visan peleissä, JanPan B-tytöissä hyökkäävänä linkkinä pelaava Henna sanoi.

Parolan erotuomarikurssi liittyy ESR:n rahoittamaan Koliko-hankkeeseen, joka tarkoittaa koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä. Kaksivuotinen hanke on Hämeen Liikunnan ja Urheilun koordinoima.

– Tämä erotuomarikoulutus sisälsi 30 opintotuntia, josta oppilaat saavat yhden opintoviikon. Teoriaopetusta on 16 tuntia, käytäntöä on kymmenen tuntia ja neljä tuntia on itsenäistä opiskelua, kertoi Hattulan koulun liikuntakoordinaattori Niina Hakala.

Erilaisia taitoja elämääkin varten

Valkeakoskelainen Anssi Lahtinen Suomen Palloliiton Tampereen piiristä vastasi jalkapalloerotuomarin peruskurssin teoriaopetuksesta. Risto Salminen puolestaan hoiteli Hämeen erotuomarikerhon edustajana käytännön osuuksista, joka tarkoitti pelien seuraamista ja vihellyksiä. Parolan Visa oli myös mukana yhteistyössä.

– Valkeakoskella järjestettiin vastaava kurssi noin kymmenisen vuotta sitten, mutta sielläkään ei ole ollut vastaavaa vähään aikaan. Opetin seitsemän kertaa teoriaa 2–3 oppitunnin jaksoina. Lisäksi kurssiin kuului Haka–HJK-pelin seuraaminen, kertoi Lahtinen.

– Toivon mukaan kurssi tukee lukiolaisten ammatillista kehittymistä. Kurssissa pyrittiin vastaamaan seuratarpeisiin. Kun on nähty, että erotuomareista on pulaa, niin toivottavasti tämä hyödyttää seuroja. Nuori oppii erotuomarikurssilla erilaisia taitoja ihan elämääkin varten, sanoi Hakala.

– Kurssi opettaa sosiaalisuutta ja organisointitaitoja. Toivottavasti ensi vuonna kurssille lähtee vielä enemmän nuoria. Mahdollisesti järjestämme ensi vuonna myös salibandyn tuomarikurssin. Ensi kevääksi on suunnitelmissa ohjaaja- ja valmennuskursseja jalkapalloon ja salibandyyn, Hakala suunnitteli. (HäSa)

 

Asiasanat

Menot