Uutiset

Partiolaisten maailmanjamboreeta valmistellaan vuosia

Mikko Hieta ei vietä kesälomaansa mökkirannassa istuen, vaan hänen vastuullaan on huolehtia ruotsalaisen työparinsa kanssa 10 000 aikuisen hyvinvoinnista partiolaisten maailmanjamboreessa.

Joka neljäs vuosi järjestettävän suurleirin valmistelut aloitetaan jo ennen kuin edellinen jamboree on päättynyt. Hieta on ollut mukana Ruotsin suurleirin valmisteluissa kahden vuoden ajan, joista puolitoista vuotta henkilöstöjohtajana.

-Meille kuuluu oikeastaan kaikki aikuisiin liittyvä, heidän työtehtävänsä sekä rekrytoinnit, hyvinvointi asiat, teltta-alueet, ruokailut ja käyttäytymissäännöt, Hieta luettelee.

Suurleiri alkaa heinäkuun lopussa Etelä-Ruotsissa lähellä Kristianstadin kaupunkia. Rinkabyn alue on pääosin peltoa, mutta leirin ajan se on kuin keskikokoinen ruotsalainen kaupunki. Vesi saadaan viidestä kaivosta, ja alue on yhdistetty kunnalliseen viemärijärjestelmään. Leireilijöitä varten rakennetaan väliaikaisesti myös kauppoja, lääkärikeskuksia sekä kirkko, moskeija ja synagoga.


Partiotoiminta vei mukanaan

Hieta on ehtinyt olla mukana partiotoiminnassa jo 25 vuotta.

-Päädyin mukaan toimintaan perinteisen kaavan mukaan. Harrastukseni alkoi sudenpennuissa, kun vanhempani veivät minut Poltinahon seurakuntatalolle. Sille tielle sitten jäin.

Jokainen partiolainen voi osallistua maailmanjamboreelle leiriläisenä vain kerran. Hiedan vuoro koitti vuonna 1995 Hollannissa. Hieta muistelee leiriltä vieressä nukkuvien lippukuntien kanssa touhuilua, kisoja sekä paini- ja jalkapallo-otteluita.

Vuonna 2007 Hieta toimi Englannissa järjestetyssä maailmanjamboreessa Suomen joukkueen johtotehtävissä. Suurleiri aikuisena työntekijänä oli aivan erilainen kokemus kuin aikoinaan leiriläisenä koettu jamboree.

-Ensimmäisen leirin jälkeen sellaista samaa tunnetta on vaikea saavuttaa uudestaan. Aikuisen rooli on nimenomaan mahdollistaa leiriläisten kokemukset ja auttaa heitä solmimaan ystävyyssuhteita.

Hiedan mukaan leiriläisten tutustumista toisiinsa pyritään helpottamaan erilaisilla kohtaamispaikoilla.

-Olemme pystyttäneet nuotiopaikkoja, kahviloita ja muutamia esiintymislavoja, joilla leiriläisetkin voivat esiintyä ja esitellä omaa kulttuuriaan. Tärkeitä kohtaamispaikkoja ovat myös ruokahetket.

Ensi kesänä Evolla järjestetään partiolaisten Roverway-tapahtuma, jonne saapuu yli 16-vuotiaita partiolaisia ympäri Eurooppaa. (HäSa)